Corupţia în cadrul poliţiei şi justiţiei, o problemă endemică în R.Moldova - raport SUA

Corupţia în cadrul poliţiei şi justiţiei, abuzurile şi discriminarea anumitor categorii sociale sunt în continuare probleme care afectează Republica Moldova, potrivit raportului privind Drepturile Omului pe 2010 al Departamentului de Stat al SUA, dat publicităţii vineri.

Urmărește
99 afișări

"Corupţia în cadrul poliţiei şi justiţiei rămâne endemică", notează raportul, adăugând că au existat informaţii privind bătăi aplicate de poliţie, detenţie arbitrară şi percheziţii ilegale.

Guvernul a influenţat presa, a intimidat jurnalişti, a restricţionat libertatea de întrunire şi a refuzat înregistrarea oficială a anumitor grupuri religioase. Au existat de asemenea informaţii referitoare la discriminări împotriva femeilor, a romilor, trafic de persoane, hărţuire şi abuzuri ale reprezentanţilor minorităţilor sexuale sau limitări ale drepturilor angajaţilor. Contrar anului anterior, nu au mai fost raportate omoruri comise de forţele de securitate.

Legislaţia prevede pedepse penale pentru oficialii corupţi, însă autorităţile nu au implementat aceste legi eficient, iar organizaţiile neguvernamentale şi internaţionale au afirmat că fenomenul corupţiei este extins la nivelul întregii societăţi.

Conform procurorilor, Ministerul de Interne a ignorat sau a examinat superficial sesizările referitoare la corupţia din poliţie. Procurorul responsabil de activităţile anticorupţie ale Ministerului de Interne a menţionat că fenomenul corupţiei este endemic şi este prezent la toate nivelurile, de la funcţionari până la miniştri.

Legislaţia prevede de asemenea o justiţie independentă, dar au existat cazuri în care oficiali guvernamentali nu au respectat această prevedere. Presiunile oficiale asupra judecătorilor continuă să pună probleme, existând informaţii credibile conform cărora procurorii şi judecătorii locali au cerut mită în schimbul reducerii unor acuzaţii sau pedepse. Judecătorii sunt uneori supuşi presiunilor politice, potrivit analiştilor, iar factorii politici joacă un rol inclusiv în numirea judecătorilor.

Raportul Departamentului de Stat mai notează că există o percepţie generală în Republica Moldova că autorităţile, inclusiv Ministerul de Interne, procurorii, Parchetul General şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, continuă să efectueze percheziţii şi interceptări ilegale. În plus, tribunalele continuă să accepte dovezi obţinute ilegal.

Deşi libertatea de exprimare şi a presei nu sunt întotdeauna respectate, persoanele pot critica public sau în privat autorităţile fără a suferi repercusiuni. Conform organizaţiei Reporters sans frontieres, libertatea presei s-a îmbunătăţit semnificativ din 2009. Contrar anilor precedenţi, persoanele şi organizaţiile care critică autoritatea nu mai riscă să fie monitorizate sau supuse unor inspecţii fiscale abuzive.

Legea prevede că cetăţenii au dreptul să îşi schimbe guvernanţii în mod paşnic, iar cetăţenii şi-au exercitat acest drept în cea mai mare parte a ţării, prin alegeri periodice. Contrar anului precedent, nu au existat sesizări că autorităţile ar fi hărţuit sau intimidat opoziţia, ar fi folosit resurse administrative pentru candidaţi susţinuţi de guvern sau ar fi restricţionat accesul opoziţiei la presa publică.

În Transnistria, însă, autorităţile separatiste au restricţionat dreptul locuitorilor de a vota şi au îngrădit dreptul cetăţenilor moldoveni de a-şi exprima votul în alegerile din Republica Moldova.

De asemenea, în Transnistria, autorităţile au restricţionat dreptul de asociere, pe care îl acordă numai celor pe care îi recunosc drept cetăţeni transnistreni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici