Costul reconstrucţiei Ucrainei, potrivit Băncii Mondiale: Suma exorbitantă de care are ţara nevoie

Conform unei evaluări a Băncii Mondiale, reconstrucţia Ucrainei în următorii zece ani va necesita aproximativ 524 miliarde de dolari (2,8 ori cât PIB-ul Ucrainei pe 2024), cele mai afectate sectoare fiind locuinţele, transportul şi energia.

Urmărește
1919 afișări
Imaginea articolului Costul reconstrucţiei Ucrainei, potrivit Băncii Mondiale: Suma exorbitantă de care are ţara nevoie

Costul reconstrucţiei Ucrainei, potrivit Băncii Mondiale: Suma exorbitantă de care are ţara nevoie

Sectorul locuinţelor, transportul şi energia sunt cele mai afectate, cu pierderi directe de aproximativ 176 miliarde de dolari, potrivit publicaţiei Unn.ua.

Raportul actualizat, denumit „Rapid Damage and Needs Assessment (RDNA4)”, arată că reconstrucţia are nevoie de investiţii atât din sectorul public, cât şi din cel privat.

Necesităţile de recuperare pentru 2025 sunt estimate la 9,96 miliarde de dolari, dintre care 7,37 miliarde vor fi alocaţi pentru domenii prioritare precum locuinţele, educaţia şi protecţia civilă. Au fost afectate 2,5 milioane de gospodării.

În sectorul energetic, numărul de instalaţii deteriorate a crescut cu 70% faţă de evaluarea din 2024, incluzând infrastructura de producţie, transmisie şi distribuţie.

În ceea ce priveşte alocarea de fonduri, cele mai mari necesităţi se regăsesc în sectorul locuinţelor (84 miliarde de dolari), urmate de transport (78 miliarde de dolari) şi energie (68 miliarde de dolari).

Recuperarea nu doar că va restabili infrastructura distrusă, dar va permite Ucrainei să avanseze în procesul de aderare la Uniunea Europeană, prin implementarea de soluţii inovative şi reforme în conformitate cu standardele UE.

De menţionat că, atunci când vorbim despre reconstrucţia Ucrainei, costurile se ridicau, în februarie 2023 la 392 de miliarde de euro, iar în martie 2024, la 464 de miliarde de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici