Cotidianul reformatorului iranian Mehdi Karubi a fost suspendat de justiţie

Justiţia iraniană a interzis luni publicarea cotidianului Etemad Melli, aparţinând fostului candidat reformator la alegerile prezidenţiale Mehdi Karubi, care a denunţat abuzurile la care ar fi fost supuşi, în opinia acestuia, manifestanţii încarceraţi după alegeri.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Cotidianul reformatorului iranian Mehdi Karubi a fost suspendat de justiţie

Fostul candidat reformator la alegerile prezidenţiale Mehdi Karubi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noaptea trecută (duminică noaptea), un reprezentant al Parchetului s-a dus la tipografia (cotidianului) Etemad Melli şi a ordonat suspendarea temporară a acestuia", a declarat unul dintre fiii lui Karubi, Hossein, citat de site-ul pe Internet al partidului din care face parte fostul candidat reformator.

Durata acestei suspendări nu a fost precizată.

Potrivit lui Hossein Karubi, ar fi vorba de represalii faţă de "răspunsurile (lui Mehdi Karubi) la insultele proferate împotriva sa".

Numeroşi oficiali conservatori l-au acuzat pe Karubi că ar minţi şi că ar furniza argumente guvernelor străine care au criticat Iranul din cauza felului în care a tratat manifestanţii.

Candidatul învins la alegerile prezidenţiale de la 12 iunie a reiterat duminică seara că aceste acuzaţii nu îl vor determina să păstreze tăcerea.

"Autorităţile au creat un asemenea climat, încât nimeni nu mai îndrăzneşte să vorbească. Dar aceste comportamente şi aceste intimidări nu mă vor reduce la tăcere şi voi continua să spun lucrurile pe care le consider necesare", a declarat Karubi.

El a cerut din nou ca autorităţile să ancheteze incidentele pe care el le-a raportat.

Karubi a formulat primele acuzaţii la 29 iulie, într-o scrisoare adresată fostului preşedinte Akbar Hashemi Rafsandjani. El afirma că deţinuţii au fost "violaţi cu sălbăticie" în timp ce erau în detenţie.

În materialele publicate sâmbătă în cotidianul său, Etemad Melli, Karubi afirma că anumiţi deţinuţi ar fi fost ucişi în închisoare, în urma "bătăilor şi torturilor" aplicate.

Cel puţin 4.000 de persoane au fost arestate în urma manifestaţiilor care au urmat anunţului privind realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Circa 300 dintre aceştia se află în continuare în închisoare, potrivit unor surse oficiale.

Opoziţia a anunţat într-un raport către Parlament că 69 de persoane au murit în timpul violenţelor. Bilanţul oficial este de circa 30 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici