"Am spus că sunt dispus să lansez imediat negocieri de pace cu palestinienii şi cu Siria", a declarat Netanyahu, la întoacerea sa de la Washington.
Dar el a reafirmat că orice reglementare privind pacea "ar trebui să răspundă nevoilor de securitate ale Israelului".
Negocierile indirecte de pace între Siria şi Israel au fost suspendate în decembrie după ofensiva militară israeliană în Fâşia Gaza. Damascul solicită ca Israelul să se retragă total din Platoul Golan cucerit în 1967, ceea ce statul evreu refuză.
Premierul a apreciat că a "ajuns la un acord cu preşedintele Obama pe teme importante", în pofida divergenţelor etalate în cursul întrevederii lor de luni.
El a subliniat astfel că Statele Unite şi Israelul au "căzut de acord asupra necesităţii de a extinde procesul de pace (cu palestinienii) în statele arabe".
Potrivit lui Netanyahu, aceste state "vor trebui să facă unele concesii concrete chiar de la începutul" negocierilor.
În plus, cei doi lideri sunt "de acord să aibă o politică comună menită să împiedice Iranul să dobândească o capacitate nucleară militară", a spus el.
"Preşedintele Obama a semnalat deschis că dialogul (între Washington şi Teheran) nu va fi fără o limită de timp" şi a recunoscut "dreptul Israelului la autoapărare" în faţa Iranului, a explicat el.
Luni, premierul israelian a rezistat apelurilor lui Obama în favoarea creării unui stat palestinian şi a opririi colonizării în Cisiordania, propunând totuşi un "aranjament" prin care israelienii şi palestinienii să poată convieţui.