Creatorul Internetului critică agenţiile de spionaj: Spargerea criptărilor este înfiorătoare şi prostească

Informaticianul britanic Sir Tim Berners-Lee, care a creat sistemul world wide web, a declarat că spargerea criptărilor de către agenţiile de spionaj britanice şi americane este "înfiorătoare şi prostească".

Urmărește
1186 afișări
Imaginea articolului Creatorul Internetului critică agenţiile de spionaj: Spargerea criptărilor este înfiorătoare şi prostească

Creatorul Internetului critică agenţiile de spionaj: Spargerea criptărilor este înfiorătoare şi prostească (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sir Tim Berners-Lee a declarat pentru ziarul britanic The Guardian că această practică a subminat eforturile în cadrul luptei împotriva infracţiunilor cibernetice şi în cadrul războiului cibernetic. El a îndemnat totodată la o "dezbatere publică sinceră şi completă" pe tema supravegherii pe Internet, relatează BBC News online.

Aceste declaraţii apar în contextul în care o Comisie parlamentară urmează să îi audieze pe şefii agenţiilor britanice de spionaj - GCHQ, MI5 şi MI6 - împreună, într-o şedinţă publică, pentru prima dată.

În opinia lui Sir Tim Berners-Lee, sistemul de verificare şi control al GCHQ şi contrapărţii sale americane NSA - ale căror activităţi de spionaj au făcut obiectul unor dezvăluiri provenind de la fostul consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden - a eşuat.

De asemenea, el apreciază că agenţiile au slăbit securitatea online spărgând criptările folosite de utilizatorii de Internet pentru a-şi proteja datele private şi că acest lucru este totodată o trădare din partea industriei tehnologiei. Din contră, acoperirea media a dezvăluirilor lui Snowden "a fost în interesul public şi a scos la lumină o serie de probleme importante care necesită acum o dezbatere completă şi sinceră", a subliniat celebrul informatician.

Comisia parlamentară pentru Informaţii şi Securitate (ISC) urmează să îi chestioneze pe Sir Iain Lobban- directorul GCHQ, Andrew Parker - directorul general al MI5 şi pe Sir John Sawers - şeful MI6. Ei vor fi chestionaţi pe tema dezvăluirilor lui Snowden, dar şi cu privire la subiecte din domeniul ameninţărilor teroriste şi securităţii cibernetice. În schimb, cei trei nu vor fi întrebaţi despre detalii ale unor tehnici de spionaj şi despre operaţiuni în curs.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească