Creditorii Ucrainei acceptă îngheţarea pe doi ani a datoriei de 20 miliarde de dolari în străinătate

Creditorii de peste hotare ai Ucrainei au sprijinit cererea acesteia de îngheţare timp de doi ani a plăţilor pentru aproape 20 de miliarde de dolari în obligaţiuni internaţionale, potrivit unui document de reglementare depus miercuri, o măsură care va permite ţării să evite incapacitatea de plată.

Urmărește
388 afișări
Imaginea articolului Creditorii Ucrainei acceptă îngheţarea pe doi ani a datoriei de 20 miliarde de dolari în străinătate

Fără niciun semn de pace sau de încetare a focului la orizont la aproape şase luni de la începutul invaziei Rusiei, la 24 februarie, deţinătorii de obligaţiuni au fost de acord să amâne plăţile de dobânzi şi de capital pentru 13 obligaţiuni suverane ucrainene cu scadenţa între 2022 şi 2033.

Ucraina a declarat că va economisi aproximativ 5 miliarde de dolari în următoarele 24 de luni, pe măsură ce îşi va gestiona resursele financiare în scădere.

BlackRock Inc, Fidelity International, Amia Capital şi Gemsstock Ltd. se numără printre cei mai mari deţinători de datorii ale Ucrainei, a căror valoare s-a prăbuşit cu peste 80% de când a început o consolidare a trupelor ruseşti la graniţele sale la sfârşitul anului 2021.

"Ucraina a primit şi a acceptat consimţământul a aproximativ 75% din valoarea totală a principalului agregat al titlurilor în circulaţie", se arată în documentul depus. Avea nevoie de aprobarea deţinătorilor a cel puţin două treimi din toate obligaţiunile şi mai mult de 50% din fiecare emisiune în circulaţie, au arătat documentele pentru solicitarea de consimţământ.

O solicitare de consimţământ separată, aprobată de creditori, include modificări la aproximativ 2,6 miliarde de dolari în ceea ce priveşte aşa-numitele warante PIB, un titlu de valoare derivat cu plăţi legate de produsul intern brut al unei ţări.

Creditorii Ukravtodor şi Ukrenergo, două firme de stat care au garanţii guvernamentale pentru datoriile lor, au aprobat, de asemenea, solicitări separate similare cu cea propusă de stat.

În condiţiile în care Ucraina se confruntă cu o contracţie economică estimată la 45% în 2022, creditorii bilaterali, printre care Statele Unite, Marea Britanie şi Japonia, au susţinut, de asemenea, o amânare a rambursării datoriei, iar un grup de guverne din Clubul de la Paris a fost de acord să suspende plăţile până la sfârşitul anului 2023.

Rezervele internaţionale ale Ucrainei au scăzut de la 28,1 miliarde de dolari în martie la 22,4 miliarde de dolari la sfârşitul lunii iulie.

Cu un deficit fiscal lunar de 5 miliarde de dolari, Ucraina este puternic dependentă de finanţarea externă din partea aliaţilor occidentali şi a creditorilor multilaterali, inclusiv Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială.

Până în prezent, a primit 12,7 miliarde de dolari sub formă de împrumuturi şi granturi, arată datele Ministerului de Finanţe.

Statele Unite au anunţat săptămâna aceasta că vor oferi încă 4,5 miliarde de dolari guvernului ucrainean, ceea ce ridică la 8,5 miliarde de dolari sprijinul bugetar total de când a început războiul.

Ucraina intenţionează, de asemenea, să ajungă la un acord cu FMI pentru un program de 15-20 de miliarde de dolari pentru a ajuta la consolidarea economiei sale, a declarat guvernatorul băncii sale centrale, Kyrylo Shevchenko, iar guvernul se aşteaptă să primească acest ajutor înainte de sfârşitul anului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici