Creşte numărul cazurilor de cancer de colon la persoanele sub 50 de ani
„Nu trebuie să mai considerăm vârsta ca un factor protectiv pentru cancerul de colon. Diagnosticele la persoanele sub 50 de ani au crescut semnificativ”, avertizează medicul oncolog Isacco Montroni, directorul Unităţii Complexe de Chirurgie Colorectală de la Institutul Naţional de Tumori din Milano, citat de Il Messaggero.
Conform ultimelor date, în Italia se înregistrează aproximativ 50.000 de cazuri noi anual. Deşi pacienţii tineri reprezintă încă aproximativ 15% din total, creşterea faţă de ultimii 20 de ani este evidentă.
Primul şi cel mai frecvent simptom este sângerarea rectală, adesea greşit interpretată. „Un tânăr cu sângerare când merge la baie este deseori diagnosticat cu hemoroizi. De fapt, acesta este un simptom important chiar şi la populaţia tânără şi trebuie investigat prin colonoscopie”, explică Dr. Montroni.
Alte semnale de alarmă includ modificarea tranzitului intestinal (constipaţie sau episoade de diaree alternând cu constipaţie severă), eliminarea de mucus, dureri abdominale, scăderea în greutate şi stare generală de rău.
Prezenţa a două sau mai multe dintre aceste simptome ar trebui să determine o investigaţie amănunţită.
Stilul de viaţă şi dieta au o influenţă semnificativă. Nerespectarea unei diete mediteraneene favorizează formarea de polipi, în special la pacienţii cu polipoză familială. De asemenea, fumatul este un factor de risc important şi pentru acest tip de cancer.
În domeniul diagnosticului, o noutate importantă este proiectul „BioLynch”, condus de Dr. Marco Vitellaro, care dezvoltă o nouă metodă de detectare prin biomarkeri din sânge, utilă în special pentru pacienţii cu predispoziţii genetice precum sindromul Lynch.
Dr. Michele Fiore, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Italiene de Radioterapie şi Oncologie Clinică (A.I.R.O.), subliniază că radioterapia este un pilon fundamental în tratamentul cancerului rectal, atât ca terapie neoadjuvantă pentru reducerea dimensiunii tumorii înainte de chirurgie, cât şi în cadrul strategiei terapeutice denumite „Total Neoadjuvant Therapy” (TNT).
Studiile clinice recente au confirmat că integrarea radioterapiei cu chimioterapia înainte de intervenţia chirurgicală îmbunătăţeşte semnificativ supravieţuirea globală în cazurile cu risc ridicat. În unele cazuri, radioterapia poate determina o răspuns tumoral complet, făcând posibilă o abordare de supraveghere activă („watch and wait”) şi evitând astfel intervenţii chirurgicale mutilante.