Creştere alarmantă: 142 de persoane urmărite penal pentru ajutorul oferit migranţilor în Europa

Publicat: 29 04. 2025, 08:37

Cifrele detaliate în raport arată că peste 80 dintre aceste persoane au fost supuse procedurilor penale pentru că au salvat sau ajutat migranţi aflaţi în dificultate pe mare. Aproximativ 20 de persoane s-au confruntat cu acuzaţii penale doar pentru că au oferit migranţilor necesităţi de bază precum apă, hrană sau îmbrăcăminte, transmite AFP.

„Este al patrulea an consecutiv în care numărul persoanelor urmărite penal a crescut”, a explicat Silvia Carta, reprezentantă a PICUM, criticând ceea ce organizaţia descrie drept „incriminarea solidarităţii cu migranţii”.

Raportul analizează incidente raportate în opt ţări europene: Bulgaria, Cipru, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Malta şi Polonia. Pentru realizarea acestuia, organizaţia s-a bazat pe diverse surse, inclusiv relatări din mass-media europeană.

Potrivit Silviei Carta, situaţia reală ar putea fi mult mai gravă decât cea prezentată în raport: „Ceea ce putem monitoriza este doar vârful icebergului”.

Printre cazurile concrete menţionate în raport se numără cel al unor activişti basci acuzaţi că ar fi folosit o cursă sportivă ca pretext pentru a trece ilegal 36 de migranţi peste graniţa dintre Spania şi Franţa în martie 2024. Procesul acestora este programat să înceapă la începutul lunii octombrie.

Un alt caz îngrijorător menţionat în document priveşte cinci persoane care riscă închisoarea în Polonia pentru „acordarea de ajutor umanitar” migranţilor la graniţa cu Belarus.

Raportul PICUM atrage atenţia asupra unei tendinţe în creştere în Europa de a pedepsi penal actele de solidaritate şi ajutor umanitar oferite migranţilor, inclusiv în situaţii în care aceştia se află în pericol de viaţă.