Creştere alarmantă a cazurilor de cancer de tiroidă la minori, în prefectura japoneză Fukushima

Un studiu privind impactul radiaţiilor emise în urma catastrofei de la Fukushima asupra locuitorilor din prefectura unde este situată centrala atomică arată că 26 de minori au dezvoltat cancer de tiroidă şi alţi 32 sunt foarte probabil afectaţi de această boală.

Urmărește
437 afișări
Imaginea articolului Creştere alarmantă a cazurilor de cancer de tiroidă la minori, în prefectura japoneză Fukushima

Creştere alarmantă a cazurilor de cancer de tiroidă la minori, în prefectura japoneză Fukushima (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Un comitet care urmăreşte starea de sănătate a locuitorilor din regiune a efectuat teste în cazul a peste 240.000 de persoane cu vârste sub 18 ani în momentul accidentului.

Numărul cancerelor confirmate după o intervenţie chirurgicală este în prezent de 26, respectiv de opt ori mai mare decât la precedentul raport datând din luna august şi realizat pe un număr mai mare de persoane.

Un alt adolescent a fost operat dar nodulul prelevat era benign. Numărul cazurilor suspecte la persoane care nu au suferit încă intervenţii chirurgicale a trecut la 25 la 32.

Specialiştii mandataţi de autorităţile din prefectură cred totuşi că aceste cazuri de cancer nu sunt legate direct de accidentul atomic din 11 martie 2011. Ei îşi bazează această opinie pe datele comparative, în special cele din cazul dezastrului de la Cernobîl, din 1986.

În opinia lor, este prea devreme pentru ca aceste cancere să apară deja, la doar doi ani şi jumătate de la catastrofă, în timp ce se estimează că este nevoie de trei sau cinci ani pentru a se putea stabili o legătură între cauză şi efect.

Totuşi, părinţii copiilor vizaţi nu pot să nu se gândească la faptul că expunerea la radiaţii (în special iod 131) în primele zile de după catastrofă este cauza îmbolnăvirii copiilor lor.

Tiroida este ca un burete pentru iod (materia primă pentru fabricarea hormonilor tiroidieni), în special la copiii aflaţi în perioada de creştere. Această glandă este, prin urmare, deosebit de vulnerabilă la emisii de iod 131 radioactiv, în caz de accident nuclear. De aceea se recomandă administrarea de iod stabil, absorbit imediat de tiroidă. Totuşi, în cazul Fukushima, această măsură nu a fost luată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici