Creştinii sărbătoresc un Crăciun îndoliat. Zeci de morţi în urma atentatelor împotriva unor biserici din Nigeria

Creştinii din întreaga lume sărbătoresc duminică Crăciunul, punctul culminant fiind binecuvântarea "urbi et orbi" a Papei, dar sărbătoarea a fost îndoliată de un val de atentate în Nigeria, inclusiv împotriva unor biserici, soldate cu 35 de morţi.

Urmărește
779 afișări
Imaginea articolului Creştinii sărbătoresc un Crăciun îndoliat. Zeci de morţi în urma atentatelor împotriva unor biserici din Nigeria

Creştinii sărbătoresc un Crăciun îndoliat. Zeci de morţi în urma atentatelor împotriva unor biserici din Nigeria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Papa Benedict al XVI-lea, în vârstă de 84 de ani, aşezat într-un fotoliu în balconul Bazilicii Sfântul Petru, a prezentat mesajul de Crăciun "urbi et orbi" (către cetate şi lume) în faţa a zeci de mii de credincioşi din numeroase ţări.

Ceremonia, la finalul căreia Papa a adresat urări în 65 de limbi, inclusiv română, a fost transmisă în întreaga lume.

"Fie ca Dumnezeu să salveze umanitatea rănită de numeroase conflicte care încă însângerează lumea", a spus el, îndemnând la oprirea băii de sânge din Siria şi la implicarea "tuturor membrilor"societăţilor din Orientul Mijlociu în construirea viitorului lor.

Sărbătoarea a fost afectată de o serie de atentate în Nigeria, între care cel mai sângeros contra unei biserici catolice din Madalla, lângă Abuja, soldat cu cel puţin 30 de morţi, la finalul slujbei de Crăciun.

Această dramă este rezultatul unei "uri oarbe şi absurde", a reacţionat preotul Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun. Ea "caută să suscite şi să alimenteze şi mai multă ură şi confuzie" în cea de a şasea ţară din lume ca număr de creştini de toate confesiunile, în care tensiunile religioase continuă să se agraveze.

În plus, un poliţist a fost ucis într-un schimb de focuri cu atacatorii unei biserici din Jos, în centrul Nigeriei.

Trei explozii au avut loc, de asemenea, în nord-estul Nigeriei, dintre care două la Damaturu, duminică, iar una în apropierea unei biserici din Gadaka, sâmbătă seara.

Cele două oraşe sunt situate în statul Yobe, afectat la sfârşitul săptămânii de un val de atacuri revendicate de secta islamistă nigeriană Boko Haram. Atacul de la Damataru, comis împotriva filialei locale a serviciilor de informaţii (SSS), s-a soldat cu cel puţin patru morţi, inclusiv un atacator sinucigaş.

Secta Boko Haram a revendicat atentatul de lângă Abuja şi a sugerat că este responsabilă de toate atacurile. "Noi suntem responsabili de toate atacurile din ultimele zile, inclusiv de atacul cu bombă împotriva bisericii din Madalla (...). Vom continua să lansăm asemenea atacuri în zilele următoare", a declarat telefonic un bărbat pentru AFP, precizând că vorbeşte în numele grupării.

Nigeria, cea mai populată ţară din Africa, în care musulmanii şi creştinii reprezintă fiecare jumătate dintre locuitori, se confruntă frecvent cu atacuri şi atentate, de cele mai multe ori atribuite sectei Boko Haram.

"Este ca şi cum împotriva ţării ar fi fost lansat un război intern. Trebuie să-i punem capăt definitv", a subliniat Caleb Olubolade, ministrul nigerian pentru Poliţie.

Ministrul italian de Externe Giulio Terzi s-a declarat "puternic afectat" de aceste "episoade oribile" din ziua de Crăciun.

Omologul său german Guido Westerwelle a calificat atentatele ca "oribile" şi "laşe".

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi-a exprimat solidaritatea cu "autorităţile şi poporul" din Nigeria "în lupta lor împotriva terorismului".

Ministrul britanic de Externe William Hague a calificat şi el atacurile ca "laşe", mai ales cele împotriva bisericilor în care "familiile erau adunate în pacea rugăciunii".

În mesajul său adresat lumii, Papa a îndemnat la "solidaritate" cu ţările din Cornul Africii, devastate de foamete şi insecuritate, mai ales în rândul refugiaţilor.

Reluând afirmaţile sale contra unei diminuări a creştinismului în societăţile occidentale, el a denunţat dorinţa omului de a se "substitui" lui Dumnezeu, de a "decide ceea ce este bine şi rău" şi de a se crede "stăpânul vieţii şi morţii".

Sâmbătă seara, în cursul slujbei de la miezul nopţii din Bazilica Sfântul Petru, Papa şi-a exprimat regretul că Crăciunul a devenit o sărbătoare comercială.

În Filipine, alături de Timorul de Est cealaltă ţară creştină din Asia, a cărei zonă de sud a fost devastată pe 17 decembrie de o furtună soldată cu 2.000 de morţi şi dispăruţi, zeci de mii de persoane au petrecut Crăciunul în centre de găzduire.

Parcă "nu este Crăciunul", s-a plâns primarul din Cagayan de Oro, un oraş de coastă cu aproximativ un milion de locuitori de pe Insula Mindanao, cea mai afectată.

La Betleem, în Cisiordania, situată în centrul unei regiuni afectată de revolte, în cadrul căreia intensificarea islamismului îi îngrijorează pe creştini, mii de pelerini s-au îndreptat spre biserica în care Patriarhul latin al Ierusalimului Fouad Twal, cea mai înaltă autoritate romano-catolică din teritoriile palestiniene, a condus slujba de la miezul nopţii, în prezenţa preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas.

În Irak, creştinii din Bagdad au sărbătorit Crăciunul într-o ţară în continuare afectată de atentate sângeroase şi care se confruntă cu o criză politică între sunniţi şi şiiţi, imediat după retragerea militarilor americani.

Câteva sute de credincioşi au asistat la o slujbă în Catedrala din Bagdad, a cărei securitate era asigurată de zeci de membri ai forţelor armate şi poliţiei irakiene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici