Crimele de război din Siria, din nou în centrul atenţiei. Consiliul de Securitate al ONU dezbate atrocităţile comise

  • Războiul din Siria a început în anul 2011 sub forma unor proteste paşnice ale populaţiei civile faţă de regimul lui Bashar al-Assad şi a escaladat într-un război civil de amploare
  • Au fost comise crime de război precum atacuri chimice din regiunea Ghouta, din anul 2012, încălcarea drepturilor omului, arestarea ilegală a protestatarilor, tortură şi multe altele
  • Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit pentru a discuta crimele de război din războiul din Siria sub patronajul direct al Estoniei, Franţei, Regatului Unit şi al SUA, cu alţi co-sponsori: Belgia, Canada, Germania, Georgia, Liechtenstein, Ţările de Jos, Qatar, Suedia şi Turcia.
Urmărește
833 afișări
Imaginea articolului Crimele de război din Siria, din nou în centrul atenţiei. Consiliul de Securitate al ONU dezbate atrocităţile comise

Crimele de război din Siria, din nou în centrul atenţiei. Consiliul de Securitate al ONU dezbate atrocităţile comise

Consiliul de Securitate al ONU a organizat o sesiune specială pentru a discuta despre crimele de război din Siria, pentru prima dată după mai mulţi ani. Reuniunea Consiliului de Securitate în formatul Arria privind responsabilitatea în Siria s-a desfăşurat sub patronajul direct al Estoniei, Franţei, Regatului Unit şi al SUA, cu alţi co-sponsori: Belgia, Canada, Germania, Georgia, Liechtenstein, Ţările de Jos, Qatar, Suedia şi Turcia. Aceştia au organizat o comunicare informală a Consiliului de Securitate cu privire la intensificarea eforturilor de stabilire a responsabilităţii depline pentru cele mai grave crime internaţionale comise în Siria.

Consiliul de Securitate a declarat că speră să coopereze cu instituţiile importante pentru a face dreptate în legătură cu crimele de război care au avut loc în Siria, încă de la izbucnirea războiului civil din 2011.  Ei au adăugat că în ciuda eforturilor depuse de ONU, de unii actori atât statali, cât şi non-statali, răspunsul a fost slab în comparaţie cu atrocităţile comise.

Printre vorbitorii care au luat cuvântul la sesiunea de deschidere s-au numărat şefa Mecanismului internaţional, imparţial şi independent (IIIM), Catherine Marchi-Uhel, refugiatul sirian, oratorul public şi activistul pentru drepturile omului Omar al-Shogre, precum şi jurnalistul şi regizorul sirian Waad al-Khatib.

Grupul de lucru pentru situaţii de urgenţă în Siria (SETF) a salutat eforturile depuse de membrii Consiliului de Securitate cu privire la necesitatea de a lua măsuri după ani de tăcere. Toate astea în timp ce  regimul lui Bashar al-Assad, susţinut de aliaţii săi, continuă să comită cele mai grave crime internaţionale.

Grupul operativ a confirmat că regimul este responsabil pentru atrocităţile din ultimul deceniu din Siria şi a transmis că „nouăzeci la sută dintre acestea sunt comise de regimul Assad şi sunt cele mai grave crime ale acestui secol XXI".

Sesiunea Consiliului de Securitate este o „şansă de a revitaliza discuţiile în vederea creării unei curţi sau a unui tribunal dedicat pentru a aborda cele mai grave crime prevăzute de dreptul internaţional şi necesitatea unei mai mari acţiuni colective prin care să îi tragem la răspundere pe principalii făptaşi şi pentru descurajarea acestor crime în viitor", se arată în declaraţie.

Şeful SETF, Mouaz Moustafa, a declarat pentru Asharq Al-Awsat că sesiunea este crucială, deoarece a avut loc la mulţi ani după ce sirienii, afectaţi de crimele de război comise de regim, au fost împiedicaţi să acţioneze.

El a indicat că auzirea membrilor Consiliului discutând despre dovezile care sugerează responsabilitatea regimului pentru majoritatea crimelor de război comise în Siria în timpul războiului în curs de desfăşurare dă speranţă pentru ca cei implicaţi să fie traşi la răspundere.

Războiul civil din Siria a început luna martie a anului 2011 sub forma unor proteste paşnice faţă de condiţiile de muncă şi de trai, dar şi faţă de încălcarea drepturilor omului de către regimul lui Bashar al-Assad.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici