Prima pagină » Știri externe » Aproximativ 100 de manifestanţi, blocaţi de poliţie la Alger

Aproximativ 100 de manifestanţi, blocaţi de poliţie la Alger

Aproximativ 100 de manifestanţi care solicită schimbarea regimului politic în Algeria au fost blocaţi, sâmbătă, de poliţie încă de la sosirea lor în centrul Algerului, relatează AFP.
26 feb. 2011, 13:13, Știri externe

Preşedintele Partidului pentru Cultură şi Democraţiei (RCD), deputatul Said Sadi, a fost încercuit, înaintea orei la care era prevăzut marşul, 11.00 (12.00 ora României), de către forţele de ordine în Piaţa Martirilor.

Poliţia a reuşit să respingă spre malul mării toşi susţinătorii RCD, care face parte din Coordonarea naţională pentru schimbare şi democraţie (CNCD), o mişcare născută în urmă cu o lună dar care s-a scindat în două.

Aproximativ 20 de susţinători ai preşedintelui Abdelaziz Bouteflika au apărut imediat. Purtând portrete ale liderului, ei scandau numele acestuia şi afişau o pancartă în limba arabă: „Algerienii sunt pro-Bouteflika, nu vor Coordonarea avarilor”.

Poliţia, plasată între cele două tabere, a împiedicat orice confruntare.

Dispozitivul pentru blocarea acestei a treia manifestaţii în decurs de o lună care cere schimbarea regimului politic în Algeria a fost mai mic de această dată, în faţa unei opoziţii divizate.

Manifestaţia urma să plece din Piaţa Martirilor înspre Piaţa 1 Mai, situată la aproximativ patru kilometri distanţă, aşa cum s-a întâmplat cu manifestaţiile eşuate din 12 şi 19 februarie, dar cu un traseu inversat.

Noul punct de plecare este mai aproape de Adunarea populară naţională (Camera Deputaţilor), o etapă majoră a marşului.

Perimetrul Pieţei Martirilor era patrulat de forţele de ordine şi de vehicule blindate. Toate zonele de acces pietonal au fost blocate de sute de poliţişti, echipaţi cu căşti şi scuturi, pentru a împiedica orice reuniune.

Un elicopter a survolat capitala de la începutul dimineţii.

Autorităţile algeriene au ridicat joi, aşa cum au promis, starea de urgenţă decretată în urmă cu 19 ani, iar opoziţia s-a divizat în această săptămână: tabăra societăţii civile şi sindicatele autonome ale CNCD erau absente sâmbătă, în timp ce Sadi şi susţinătorii lor vor să continue să protesteze în fiecare sâmbătă.