- Home
- Externe
- (19.02.2022, 16:45)
- Ioana Răduca
Critica, mai importantă ca oricând
- E mult zgomot în telefoanele şi televizoarele noastre.
- E aproape imposibil zilele acestea să critici lideri UE, NATO, pe preşedintele SUA şi pe “ăia de la Bucureşti” fără să rişti să te trezeşti cu o etichetă pe frunte de anti occidental, prorus şi iubitor de Vladimiri.
- La începutul pandemiei, nu puţini oficiali de la noi s-au repezit să spună apăsat că e nevoie de solidaritate, nu de critici, că doar aşa putem să trecem liniştit printr-o perioadă agitată.
Urmărește
2897 afișări
Critica, mai importantă ca oricând
Gândirea critică nu este curs obligatoriu în şcoala românească. Ce păcat! De minţi limpezi, neuroni vigilenţi, scepticism şi deprinderi de a căuta informaţia corectă pare că e mai multă nevoie ca oricând şi dacă deschizi ochii larg să priveşti ce ţi se întâmplă sub fereastră şi dacă te uiţi ceva mai departe de o lungime de masă a la Putin.
E mult zgomot în telefoanele şi televizoarele noastre. E multă informaţie on-line şi în gura cunoscuţilor noştri. E multă, dar nu total adevărată. Că ne-am împărţit în tabere, că trăim în bule, că nu mai exersăm firescul dialogului în contradictoriu, asta am stabilit deja, dar pentru fiecare dintre aceste păcate a venit momentul notei de plată. Şi e piperată rău. Te costă nici mai mult nici mai puţin de o imagine deformată a lumii în care trăieşti.
E aproape imposibil zilele acestea să critici lideri UE, NATO, pe preşedintele SUA şi pe “ăia de la Bucureşti” fără să rişti să te trezeşti cu o etichetă pe frunte de anti occidental, prorus şi iubitor de Vladimiri. Dar, e ca şi cum ai zice că “Război şi pace” e o fiţuică sau că Mihail Baryshnikov e un amator. Între atâtea opinii şi etichete adevărul aproape că nici nu-şi mai găseşte locul, iar aerul tras în piept înainte de a deschide gura nici nu se mai poartă. Totuşi, să nu te uiţi atent la ce face Vestul şi să comentezi în consecinţă e ca şi cum ai trăi acolo unde pentru părerile personale mai cazi din când în când de la fereastra închisă şi fără să bată alizeul.
La începutul pandemiei, nu puţini oficiali de la noi s-au repezit să spună apăsat că e nevoie de solidaritate, nu de critici, că doar aşa putem să trecem liniştit printr-o perioadă agitată. Liniştiţi ei, neliniştiţi cei care îşi pierd dreptul să gândească şi să întrebe. Şi după trei ani de pandemie au constatat până şi ei că solidaritatea nu ţine niciodată loc de transparenţă sau de răspuns limpede cu date şi exemple la întrebările publice justificate şi că solidaritatea lăsată orfană de adevăr şi fraţii ei mai mici – dialogul, interactivitatea – nu reuşeşte să rezolve marile probleme ale omenirii. E, deja, o lecţie învăţată. De unii.
Se întâmplă multe la vecini. Dar, nu atât de multe încât să nu mai avem timp de întrebări care clarifică, care fac lumină. Între război şi pace, vedem acum, e o graniţă tot mai fină, dar gânditul liber n-a încălcat-o niciodată, doar a trasat-o ceva mai bine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: Cuvintelnic
Citește și: COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Legea turnătorilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe