Critici occidentale dure la adresa Belarusului, după condamnarea unui lider al opoziţiei

Ţările occidentale au criticat în termeni fermi decizia justiţiei belaruse, care l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe unul dintre liderii opoziţiei, fost candidat la alegerile prezidenţiale din decembrie, realatează AFP.

Urmărește
2 afișări

Statele Unite şi Uniunea Europeană, dar şi toate marile capitale europene au denunţat un proces politic şi incorect împotriva lui Andrei Sannikov, în vârstă de 57 de ani.

UE a afirmat că este gata să analizeze "măsuri restrictive (...) în toate domeniile de cooperare" cu Belarusul, în timp ce Statele Unite au sugerat că ar putea reevalua relaţiile cu fosta republică sovietică, precizând că îi consideră pe opozanţii condamnaţi la închisoare deţinuţi politici.

Şi Marea Britanie şi-a exprimat preocuparea după anunţarea sentinţei, secretarul de stat pentru Europa David Lidington apreciind că "modul în care s-a desfăşurat procesul arată că respectul pentru drept în Belarus este la un nivel foarte scăzut".

Italia a denunţat un proces politic, precizând că "verdictul are o motivaţie politică şi contravine principiilor europene ale statului de drept, care apără drepturile fundamentale ale omului, printre care şi cel la exprimare paşnică a propriilor opinii politice".

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a apreciat că "în acest proces, nu s-a făcut dreptate, ci a fost executată voinţa politică a lui Lukaşenko", cerând eliberarea imediată a tuturor deţinuţilor politici. La rândul său, Franţa a condamnat ferm verdictul de sâmbătă, afirmând că situaţia din Belarus devine tot mai îngrijorătoare.

Condamnarea lui Sannikov, pronunţată sâmbătă, nu marchează însă şi finalul proceselor împotriva opoziţiei, acuzată de declanşarea unor "tulburări masive" în data de 19 decembrie, când a denunţat realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

O manifestaţie marcată de incidente, desfăşurată în seara alegerilor prezidenţiale, a fost dispersată în forţă de poliţia belarusă, care a reţinut sute de persoane. Ulterior, zeci de militanţi şi lideri ai opoziţiei au fost puşi sub acuzare şi judecaţi.

Soţia lui Sannikov, ziarista Irina Khalip, urmează să afle verdictul în propriul proces, în care Parchetul a cerut condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare. Procesul altor patru lideri ai opoziţiei - Nikolai Statkevici, Dmitri Ouss, Vladimir Nekliaiev şi Vitali Rimaşevski - este în curs de desfăşurare, în timp ce Ales Mihalevici, şi el fost candidat la prezidenţiale, a fugit din ţară şi a obţinut azil politic în Republica Cehă.

Începând din ianuarie, 27 de reprezentanţi ai opoziţiei belaruse au fost judecaţi şi condamnaţi pentru participare la manifestaţia din 19 decembrie.

Andrei Sannikov este fost ministru adjunct de Externe (1995 - 1996) şi a lucrat la secretariatul ONU de la New York, dar şi pentru companii petroliere în Pakistan şi în Egipt. El este şi fondatorul celui mai popular site al opoziţiei din Belarus (charter97.org).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici