Critici privind gestionarea cadavrelor militarilor americani decedaţi în Irak şi Afganistan

Modul de administrare a morgii unde sunt aduse cadavrele militarilor americani decedaţi în luptă a fost contestat într-un raport al Pentagonului realizat în urma unei anchete care a arătat că mai multe corpuri neînsufleţite au fost rătăcite sau amestecate, au anunţat marţi armata SUA.

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului Critici privind gestionarea cadavrelor militarilor americani decedaţi în Irak şi Afganistan

Critici privind gestionarea cadavrelor militarilor americani decedaţi în Irak şi Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trei angajaţi ai morgii de la baza aeriană Dover (Delaware, est), unde au fost aduse corpurile neînsufleţite a peste 6.300 de soldaţi decedaţi în Irak sau Afganistan din 2003, înainte ca acestea să fie predate familiilor, au denunţat aceste practici necorespunzătoare în mai 2010.

În urma acestor semnalări a fost deschisă o anchetă internă privind perioada 2008-2010, au afirmat forţele aeriene într-un comunicat.

Raportul Inspectorului general al forţelor aeriene a conchis că este vorba de o "proastă gestionare flagrantă" din partea responsabililor morgii, dintre care trei au fost sancţionaţi.

Aceştia nu au fost concediaţi pentru că nu este vorba de acţiuni "deliberate", a precizat şeful Statului Major al forţelor aeriene, generalul Norton Schwartz, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui, grija faţă de corpurile neînsufleţite este "un domeniu în care nivelul de exigenţă este perfecţiunea".

Patru cazuri au fost descoperite în cadrul anchetei. Într-unul dintre ele, în aprilie 2009, glezna unui soldat ucis în Afganistan a dispărut din sacul de plastic în care ar fi trebuit să se afle, potrivit Washington Post.

Alte două cazuri sunt legate de dispariţia rămăşiţelor umane găsite sub epava unui avion F15 căzut în Afganistan şi ai cărui piloţi au fost ucişi.

Ultimul caz implică un marinar ucis de o mină artizanală şi a cărui familie a cerut prezentarea cadavrului în uniformă militară. În urma exploziei, braţul acestuia era poziţionat la 90 de grade faţă de corp. Angajaţii de la morgă nu au avut altă opţiune decât să îi taie braţul pentru a-l putea îmbrăca în uniformă. Braţul tăiat a fost aşezat pe fundul sicriului.

Raportând concluziile anchetei, generalul Scwhartz a apreciat că angajaţii de la morgă "au făcut ce trebuia făcut" dată fiind dorinţa familiei dar că ar fi trebuit să se consulte cu aceasta înaintea unei astfel de operaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici