Criticile dure adresate de CE României, preluate de presa de limbă germană

Presa germană şi de limbă germană a relatat miercuri despre raportul privind România şi Bulgaria, la o zi după prezentarea lui de către Comisia Europeană, insistând asupra criticilor dure formulate de Bruxelles la adresa autorităţilor de la Bucureşti, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului Criticile dure adresate de CE României, preluate de presa de limbă germană

Criticile dure adresate de CE României, preluate de presa de limbă germană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"România nu a atins standardele Uniunii Europene (UE) nici (măcar) după trei ani de la aderare", titrează cotidianul berlinez Die Welt, în ediţia electronică de miercuri, în timp ce Suddeutsche Zeitung informează că Uniunea a avertizat Bulgaria, dar, în special, România, cu privire la eficienţa luptei împotriva corupţiei. De asemenea, Frankfurter Allgemeine Zeitung titrează în ediţia de miercuri: "corupţia persistă".

Cotidianul vienez Der Standard, într-un articol intitulat "Scrisoare de avertisment la adresa Bucureştilor", prezintă deficienţele luptei împotriva corupţiei în România, lipsa de voinţă de reformă a oficialilor români şi recomandarea raportului de "corectare" a legii ANI. Publicaţia citează, de asemenea, declaraţia preşedintelui român, care şi-a exprimat teama asupra unui eventual eşec privind aderarea, anul viitor, la spaţiul Schengen.

Publicaţia austriacă adaugă că evaluarea Bulgariei a fost "mai blândă decât în 2009 şi că nu se compară cu cea asupra România", potrivit Deutsche Welle. Premierul bulgar, Boiko Borisov, aflat într-o vizită la Viena, marţi, şi-a exprimat satisfacţia că Executivul european a "recunoscut" eforturile bulgare privind reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.

Revista Focus a prezentat, de asemenea, criticile formulate de oficialii europeni la adresa sistemului judiciar din România şi modul în care aceasta "nu îşi respectă angajamentele luate în momentul aderării" la Uniune.

Spiegel Online a prezentat, de asemenea, "carenţele majore" ale luptei împotriva corupţiei în cele două ţări, adăugând că, în 2007, acestea "au fost primite în UE", în pofida unor îndoieli privind nivelul lor de pregătire pentru un asemenea pas.

De asemenea, cotidianul Wiener Zeitung a avertizat, în editorialul său din ediţia de miercuri, în legătură cu eventuale "pagube colaterale" care ar putea fi produse de acest raport al Comisiei. Publicaţia admite că noile critici adresate celor două ţări sunt îndreptăţite, dar îşi exprimă temerea că acestea ar putea accentua temerile oficialilor europeni cu privire la continuarea procesului de extindere.

"Nu puţini comisari de la Bruxelles transpiră în momentul în care îşi pun problema primirii unor ţări ca Serbia, Macedonia, Muntenegru, dar şi Croaţia în UE", afirmă publicaţia. Ea subliniază că avertismentele adresata României şi Bulgariei sunt adresate în egală măsură acestor state, apreciind că acestea "ar trebui să depună mai multe eforturi în vederea combaterii corupţiei". "În această regiune, corupţia poate fi comparată cu Mafia. O reţea de politicieni şi interlopi, în faţa căreia justiţia este neputincioasă", conchide publicaţia austriacă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici