- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU Criza din Afganistan. Occidentul, martor sau actor activ în ce se preconizează a fi o criză umanitară?
- Retragerea SUA şi NATO au creat un vacuum de securitate căruia armata naţională afgană nu i-a putut face faţă, permiţând ofensiva talibană.
- Ce urmează? Ce pot face statele din Occident pentru a evita o criză umanitară?
- Răzvan Munteanu, analist de politică externă şi preşedintele think-thank-ului Chamber of Excellence in International Affairs, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că Occidentul are un rol extrem de important în gestionarea crizei.
FOTO Hepta
Afganii şi cetăţenii străini au rămas „la mila” talibanilor, care, în doar 11 zile au cucerit cele mai importante oraşe din ţară, inclusiv capitala, Kabul. Oamenii se simt cu atât mai disperaţi, după ce preşedintele a fugit din ţară, pentru a evita vărsarea de sânge.
„Fuga preşedintelui Ghani, deşi criticată de o parte a presei internaţionale, a condus către evitarea unui conflict armat care s-ar fi transformat într-un masacru, încheiat tot prin cucerirea capitalei de către talibani. În momentul de faţă, cel mai plauzibil scenariu este acela în care întregul Afganistan va fi controlat de către talibani, deşi capacitatea de control teritorial al ţării poate diferi de la o regiune la alta, ţinând cont de specificacitatea şi multitudinea etnică a Afganistanului”, este de părere Răzvan Munteanu, analist de politică externă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Criza din Afganistan. Ce urmează?
Cel mai probabil, pe termen scurt vom avea un guvern interimar condus de către talibani, iar China, Pakistan şi poate Rusia şi Iran vor fi primii actori internaţionali care îl vor recunoaşte, e de părere expertul. Securitatea acestor ţări este direct legată de evoluţiile de la Kabul, date fiind relaţiile dintre ele. „Spre exemplu, Beijingul va recunoaşte regimul în baza unor negocieri deja purtate cu talibanii, în baza cărora China doreşte neimplicare în probleme sale interne privind comunitatea musulmană, iar Iran urmăreşte, printre altele, ca în ţara vecină să nu escaladeze ideolgia takfiristă, care a stat la baza autoproclamatului Stat Islamic”, mai consideră Munteanu.
Foarte probabil vom asista la o alianţă PRIC, formată din Pakistan-Rusia-Iran şi China care vor încerca să fie managerii de securitate în Afganistan, alături de care s-ar putea alătura şi statele Asiei Centrale, completează expertul, care spune că, „atât timp cât dinamicile interne nu vor escalada într-o criză umanitară de proporţie, puţin probabil de altfel, nu putem vorbi de o intervenţie a NATO ori SUA. Nu în ultimul rând, PRIC va trebui ca Afganistanul să evite a redeveni un hub al grupărilor teroriste, aşa cum a făcut în cazul Al Qaeda, în caz contrar, această ţară va redeveni un generator de insecuritate la nivel global”.
Criza din Afganistan. Occidentul, pionul principal de jure şi de facto
Testul următoarelor ore este dat de deciziile talibanilor, în special cele care privesc acceptul acestora de a permite fără turbulenţe evacuarea diplomaţilor dar şi a civililor care doresc să părăsească ţara. Momentan, peste 60 de ţări cer, printr-o declaraţie comună, evacuarea acestora în siguranţă.
Însă atrocităţile comise în ultimele săptămâni faţă de afganii care au ajutat armata americană fac puţin probabilă deschiderea talibanilor faţă de populaţie. Astfel, cel mai probabil talibanii nu vor ţine cont de respectarea drepturilor omului, statul femeilor şi alte valori occidentale, rămânând un regim marginalizat de către Vest, punctează Munteanu.
„Deşi talibanii au menţionat că doresc o tranziţie paşnică a puterii, Occidentul trebuie să rămână vigilent, întrucât aceasta este cel mai probabil o încercare de a câştiga timp pentru consolidarea puterii, menţinerea unui climat stabil internaţional şi evident evitarea Consililui de Securitate al ONU de a declara criză umanitară”, conchide analistul de politică externă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat