Criza din Etiopia. Frontul de Eliberare a Poporului Tigray a lansat atacuri cu rachete asupra a două aeroporturi

  • Forţele din regiunea Tigray din nordul Etiopiei au lansat atacuri cu rachete asupra aeroporturile dintr-o regiune vecină.
  • Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), care controlează Tigray, a declarat că a vizat cele două locaţii din statul Amhara şi a avertizat cu privire la alte atacuri, relatează BBC.
  • Tensiunea dintre guvernul etiopian şi TPLF a degenrat în ciocniri militare în ultima lună.
  • Sute au murit, iar rapoartele despre un masacru civil au apărut săptămâna aceasta.
Urmărește
910 afișări
Imaginea articolului Criza din Etiopia. Frontul de Eliberare a Poporului Tigray a lansat atacuri cu rachete asupra a două aeroporturi

Criza din Etiopia. Frontul de Eliberare a Poporului Tigray a lansat atacuri cu rachete asupra a două aeroporturile

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a declarat că a confirmat că „zeci şi probabil sute de persoane au fost înjunghiate sau lovite cu pietre până la moarte” în oraşul Mai-Kadra pe 9 noiembrie.
 
Prim-ministrul Abiy Ahmed a acuzat forţe loiale liderilor din Tigray că au înfăptuit crimele în masă, în timp ce TPLF a negat implicarea.
 
Abiy a ordonat o operaţiune militară împotriva TPLF la începutul acestei luni, după ce i-a acuzat că au atacat o tabără militară care găzduieşte trupe federale. 
 
De atunci au avut loc o serie de ciocniri şi atacuri aeriene în regiune. Luptele au forţat cel puţin 17.000 de civili să treacă graniţa în Sudan, potrivit ONU.

Atacul asupra aeroporturilor

Un oficial a declarat agenţiei de ştiri Reuters că o rachetă a lovit aeroportul din Gondar şi l-a deteriorat parţial, în timp ce o a doua a lovit simultan chiar în afara aeroportului din Bahir Dar.
 
Detaliile privind victimele nu sunt clare. Ambele aeroporturi sunt utilizate de avioane militare şi civile.
 
Forţele din Amhara s-au luptat alături de omologii lor federali împotriva luptătorilor Tigray.
 
Frontul de Eliberare a Poporului Tigray a declarat că atacurile cu rachete au fost represalii pentru atacurile aeriene recente efectuate de forţele premierului Abiy.
 
"Atâta timp cât atacurile asupra oamenilor din Tigray nu se opresc, atacurile se vor intensifica", a declarat purtătorul de cuvânt Getachew Reda într-o postare pe Facebook.
 
Vorbind mai târziu la Tigray TV, purtătorul de cuvânt a avertizat cu privire la atacuri suplimentare. El a spus că Asmara din Eritreea ar putea fi vizat şi el, provocând temeri cu privire la răspândire luptelor în ţara vecină, relatează BBC.

Ce ştim despre conflict

Obţinerea de informaţii verificate independent despre situaţia din Tigray este dificilă, deoarece liniile telefonice şi serviciile de internet limitate ca acoperire au fost afectate de conflict sau taiate în mod intenţionat.
 
Tensiunea a crescut în ţară, pe măsură ce relaţiile dintre TPLF şi guvernul federal s-au deteriorat.
 
TPLF a dominat viaţa militară şi politică a Etiopiei timp de decenii înainte ca Abiy să ocupe funcţia de premier în 2018 şi să promoveze reforme majore.
 
Anul trecut, Abiy a dizolvat coaliţia de guvernământ, formată din mai multe partide regionale etnice, şi le-a fuzionat într-un singur partid naţional, Partidul Prosperităţii, la care TPLF a refuzat să adere.
 
TPLF vede reformele începute de Abiy ca o încercare de a oferi guvernului său central mai multă putere şi de a slăbi inflenţa regională.
 
De asemenea TPLF, critică prietenia „fără principii” a prim-ministrului cu preşedintele eritreean Isaias Afwerki.
 
Abiy a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2019 pentru eforturile sale de a obţine un acord de pace cu Eritreea.
 
Premierul consideră că oficialii TPLF îi subminează autoritatea.
 
Abiy a ordonat o operaţiunea militară împotriva TPLF după ce a spus că luptătorii săi au trecut"ultima linie roşie". El i-a acuzat că au atacat o bază militară care găzduiaşte trupe federale pe 4 noiembrie.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici