„Nu este exclusă nicio opţiune, nici măcar cea a utilizării forţei, în ultimă instanţă. Eu sper că prin efortul colectiv putem obţine soluţionarea pe cale paşnică a crizei, în efortul de restabilire a democraţiei în Niger”, a declarat preşedintele Nigeriei, Bola Tinubu, care conduce prin rotaţie Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane, citat de postul de televiziune Al Jazeera.
În cadrul opţiunilor, ECOWAS a dispus activarea forţei de reacţie rapidă a organizaţiei, care ar putea interveni pentru „restabilirea ordinii constituţionale în Republica Niger”, a afirmat, la rândul său, Omar Alieu Touray, preşedintele Comisiei ECOWAS, citat de postul de televiziune CNN.
Generalul Abdourahmane Tchiani, şeful Gărzii prezidenţiale din Niger, a devenit liderul Administraţiei de tranziţie din acest stat vest-african după înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Bazoum la sfârşitul lunii iulie. Un ultimatum din partea ECOWAS privind reinstalarea în funcţie a preşedintelui demis a expirat pe 7 august.
Statele Unite, Franţa şi liderii unor naţiuni africane au îndemnat regimul militar care a preluat puterea în Niger să permită reinstalarea în funcţie a preşedintelui demis.
Grupul paramilitar rus Wagner încearcă să profite de instabilitatea din Niger, în contextul loviturii de stat militare, a avertizat secretarul de Stat american, Antony Blinken. „Cred că ceea ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă în Niger nu este rezultatul vreunei acţiuni de instigare din partea Rusiei sau a Grupului Wagner, dar ei au încercat să profite de pe urma situaţiei. Oriunde s-a implicat Grupul Wagner, au urmat distrugeri, moarte şi exploatare”, a afirmat Blinken.