- Home
- Externe
- WASHINGTON, (30.08.2013, 22:21)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRIZA DIN SIRIA: Dovezile care îl implică pe Bashar al-Assad în atacul chimic. RAPORTUL serviciilor de informaţii americane
Casa Albă a dat publicităţii, vineri, un raport al serviciilor de informaţii americane care conchide că regimul sirian al lui Bashar al-Assad este responsabil de atacul cu arme chimice din 21 august, dintr-o suburbie a Damascului.
Urmărește
2401 afișări
Bashar al-Assad (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
AFP prezintă principalele puncte ale raportului, care are în total patru pagini.
- TREI ZILE ÎNAINTEA ATACULUI: serviciile secrete afirmă că deţin informaţii care arată că "echipele siriene responsabile de arme chimice, inclusiv membri pe care noi îi credem asociaţi Centrului de cercetare şi studii ştiinţifice siriene, pregăteau muniţie chimică înaintea atacului".
O echipă siriană care se ocupă de arme chimice s-a aflat în suburbia Adra între 18 şi 21 august, "în apropierea unei zone folosite de regim pentru a amesteca armele chimice, inclusiv gaz sarin".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În timpul celor trei zile care au precedat atacul, americanii au strâns dovezi provenind de la surse umane, interceptări electronice şi imagini din satelit care dezvăluie pregătirile.
La 21 august, "un element al regimului sirian se pregătea pentru un atac cu arme chimice în regiunea Damasc, în special folosind măşti de gaze".
- ZIUA ATACULUI: imagini din satelit arată că regimul a recurs la tiruri de rachetă şi artilerie în dimineaţa zilei de miercuri, 21 august, în mai multe cartiere din Damasc controlate de rebeli, tirurile provenind din cartiere controlate de regim. După 90 de minute, afirmă raportul, au apărut pe reţelele de socializare primele menţiuni ale unui atac chimic, în jurul orei locale 02.30. În următoarele patru ore, mii de mesaje descriau masacrul.
Americanii au identificat, de asemenea, 100 de înregistrări video, filmate în 12 locuri diferite, "majoritatea arătând un număr mare de cadavre cu urme fizice coerente cu - dar nu neapărat provocate de - o expunere la un agent neurotoxic". Ei susţin că opoziţia siriană nu are capacitatea de a falsifica toate aceste înregistrări video.
- COMUNICAŢII INTERCEPTATE: serviciile de informaţii dezvăluie că au interceptat comunicaţii între un oficial de rang înalt "strâns informat în legătură cu ofensiva" şi care confirmă folosirea armelor chimice de către regim. Acest oficial s-ar fi declarat îngrijorat că inspectorii ONU prezenţi în capitală ar putea obţine dovezi.
În după-amiaza atacului, "avem informaţii care arată că personalul ce se ocupă de arme chimice a primit ordin să înceteze operaţiunile".
- BILANŢUL: raportul citează cifra organizaţiei neguvernamentale Médecins sans frontières, necitată explicit, de aproximativ 3.600 de răniţi ce prezintă simptome neurotoxice primiţi în trei ore în trei spitale din regiunea Damasc.
Estimarea preliminară americană este de 1.429 de morţi, dintre care 426 de copii, un bilanţ care va evolua "cu siguranţă" pe măsură ce alte informaţii vor parveni Statelor Unite.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe