Criza din Siria. Egiptul acuză Israelul că a ocupat porţiuni din teritoriul Siriei după cădera lui Assad. Cum explică Israelul incursiunea

Israelul a cucerit mai mult teritoriu sirian, justificând incursiunea ca fiind o măsură temporară de protejare a cetăţenilor săi, dar provocând o reacţie furibundă în regiune.

Urmărește
4507 afișări
Imaginea articolului Criza din Siria. Egiptul acuză Israelul că a ocupat porţiuni din teritoriul Siriei după cădera lui Assad. Cum explică Israelul incursiunea

Criza din Siria. Egiptul acuză Israelul că a ocupat porţiuni din teritoriul Siriei după cădera lui Assad. Cum explică Israelul incursiunea

Ministrul apărării, Israel Katz, a declarat luni că armata ţării continuă să preia „poziţii înalte” în interiorul Siriei, după răsturnarea regimului lui Bashar al-Assad duminică de către un grup condus de islamiştii Hayat Tahrir al-Sham.
 
Mişcarea tancurilor şi a infanteriei, care s-a extins în interiorul şi dincolo de o zonă tampon demilitarizată anterior, a fost condamnată „în termenii cei mai fermi posibili” de Egipt, care a declarat că aceasta reprezintă „ocuparea teritoriului sirian” şi o „încălcare gravă” a acordului de armistiţiu din 1974.
 
Puterile regionale se grăbesc să reacţioneze la ofensiva uluitoare de 12 zile a HTS, cândva afiliată al-Qaeda, care a condus facţiuni rebele la răsturnarea dinastiei Assad.
 
O mare parte a frontierei dintre Israel şi Siria a fost guvernată de acordul de armistiţiu din 1974, ce conţine o forţă importantă de menţinere a păcii a ONU pentru monitorizarea pactului.
 
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a vizitat regiunea de frontieră duminică, a declarat că acordul „s-a prăbuşit” după ce unităţi ale armatei siriene şi-au abandonat poziţiile, forţele israeliene preluându-le „pentru a se asigura că nicio forţă ostilă nu se instalează chiar lângă graniţa Israelului”.
 
Dar, într-o declaraţie de luni, Ministerul egiptean de Externe a declarat că acţiunile recente ale Israelului au „exploatat vidul . . . din Siria pentru a ocupa mai mult pământ sirian, încălcând dreptul internaţional”.
 
Acesta a făcut apel la Consiliul de Securitate al ONU şi la puterile internaţionale să adopte o „poziţie fermă” faţă de „atacurile israeliene” asupra Siriei.
 
Alte ţări - atât susţinători, cât şi adversari ai regimului răsturnat Assad - şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că prăbuşirea acestuia ar putea duce la o instabilitate şi mai mare în regiune.
 
Rusia, care menţine baze navale şi aeriene în Siria, a declarat că „face tot posibilul pentru a intra în contact” cu noii conducători ai ţării.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova ar avea nevoie de „o conversaţie serioasă” cu privire la prezenţa sa militară în Siria, a raportat luni agenţia de presă de stat RIA Novosti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici