- Home
- Externe
- KIEV, (24.01.2014, 17:32)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRIZA DIN UCRAINA: Ianukovici a decis REMANIEREA Guvernului şi modificarea legilor contestate. AVERTISMENTUL preşedintelui ucrainean - LIVE TEXT şi LIVE VIDEO
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, va efectua o remaniere guvernamentală săptămâna viitoare şi va modifica legile contestate de opoziţie, în contextul amplei crize politice de la Kiev. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat joi pe preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru a-i cere să retragă legile care prevăd sancţiuni dure pentru participanţii la proteste. Opoziţia ucraineană a cerut demisia Guvernului şi a preşedintelui şi organizarea de alegeri generale anticipate.
Urmărește
4022 afișări
Activişti ucraineni au ocupat un minister în centrul Kievului, anunţă liderul unei mişcări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
UPDATE Ianukovici avertizează că va recurge la "toate mijloacele" dacă opoziţia nu acceptă un acord
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a avertizat că va utiliza "toate mijloacele" împotriva manifestanţilor dacă nu se va ajunge la un acord cu opoziţia.
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, va efectua o remaniere guvernamentală săptămâna viitoare şi va modifica legile contestate de opoziţie, în contextul amplei crize politice de la Kiev.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Deciziile vor fi validate formal săptămâna viitoare, cu ocazia unei sesiuni extraordinare a Parlamentului ucrainean.
Ianukovici a făcut aceste declaraţii după întrevederea pe care a avut-o cu Stefan Füle, comisarul UE pentru Extindere.
UPDATE: Şeful Administraţiei Regionale din Cernăuţi, lovit de manifestanţi care au ocupat sediul instituţiei
Sediul Administraţiei Regionale din Cernăuţi a fost ocupat de manifestanţi, vineri, iar preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Mihail Găiniceru, este internat în spital după ce a fost lovit în cap de unul dintre protestatari, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Găiniceru a declarat pentru MEDIAFAX că a avut loc un incident atunci când a vrut să iasă din sediul Administraţiei Regionale, fiind lovit în cap cu un obiect dur, din spate, de unul dintre manifestanţi.
"Acum sunt în spital. Mă simt destul de bine", a spus Găiniceru, care a menţionat că "nu a fost aruncată o piatră la întâmplare, ci a fost ţinta unui atac".
El a explicat că vineri a avut loc o sesiune regională, iar un grup mare de oameni neidentificaţi a vrut să intre în clădire, ei reuşind, în cele din urmă, să ocupe sediul Administraţiei Regionale din Cernăuţi.
"Clădirea este ocupată de oameni neidentificaţi", a spus Găiniceru, care nu a putut estima numărul manifestanţilor.
El a mai menţionat că activitatea instituţiei este blocată, iar personalul nu poate lucra.
Preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Mihail Găiniceru, consideră că acest protest nu este unul al opoziţiei contra puterii, ci a unei părţi din populaţie contra politicienilor, arătând că a ieşit împreună cu un deputat al opoziţiei să discute cu manifestanţii, dar că nici reprezentantul opoziţiei nu a fost ascultat.
"Îmi pare rău că sunt comentarii din Vest că trebuie mai multe drepturi. Astăzi nu a intrat opoziţia în clădire, ci nişte oameni neidentificaţi şi nu ştiu ce fac", a mai spus preşedintele Consiliului regional Cernăuţi.
El a arătat că nu este foarte clar care este scopul manifestanţilor şi consideră că se întâmplă anumite lucruri care vor trebui depăşite.
"După orice război apare pacea", a mai spus Găiniceru.
UPDATE Violenţe la Cernăuţi, unde poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene
Manifestanţii opoziţiei ucrainene au atacat vineri administraţia regională de la Cernăuţi, în vestul ţării, în apropiere de graniţa cu România, iar poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene, relatează AFP.
Potrivit AFP, ciocnirile continuau la Cernăuţi în cursul zilei. De asemenea, preşedintele Consiliului Regional din Cernăuţi a fost rănit când a ieşit în faţa protestatarilor.
Manifestanţii opoziţiei ucrainene ocupau vineri sediile administraţiilor regionale în patru regiuni din vestul ţării, ceea ce duce la extinderea mişcării de protest, care s-a radicalizat cu ciocniri violente la Kiev.
La Liov, bastion naţionalist, 200 de manifestanţi şi-au petrecut noaptea în sediul administraţiei regionale, pe care au ocupat-o joi, forţându-l pe guvernatorul Oleg Salo, numit de preşedintele Ianukovici, să-şi dea demisia.
Ca şi la Kiev, unde Piaţa Independenţei şi străzile învecinate din centrul capitalei sunt înconjurate de baricade, manifestanţii de la Lvov au ridicat baricade cu pneuri şi saci de nisip în faţa sediului administraţiei.
Guvernatorul a afirmat că demisia sa, semnată sub constrângere, nu este validă. El a sosit vineri dimineaţă la sediul administraţiei, dar nu a fost lăsat să intre şi a plecat.
De asemenea, manifestanţii au blocat o autostradă care duce spre frontiera cu Polonia "în semn de solidaritate cu acţiunile de la Kiev".
Administraţiile au fost, de asemenea, ocupate în regiunile Rovno, Ternopol, Hmelniţki, în vestul ţării.
La Cerkasî, în centrul ţării, poliţia a reuşit să-i alunge pe manifestanţii care au atacat joi seara administraţia, şi a arestat 50 de persoane.
La Luţk, în vestul ţării, 1.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa administraţiei regionale pentru a cere demisia guvernatorului.
UPDATE Ianukovici a numit un reprezentant al liniei dure la şefia administraţiei prezidenţiale
Preşedintele a semnat un decret de numire a lui Andrii Kliuiev în postul de şef al administraşiei prezidenţiale, în locul lui Serghi Liovoşkin, care şi-a prezentat demisia săptămâna trecută.
Liovoşkin, considerat un moderat în cadrul Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, a demisionat după ce preşedintele a promulgat legile controversate care însăspresc sancţiunile aplicabile manifestanţilor.
Andrii Kliuiev este o figură detestată de către mişcarea de contestare proeuropeană, care sfidează de peste două luni regimul în urma refuzului acestuia, la sfârşitul lui noiembrie, de a semna un acord de asociere cu UE, pentru a se reorienta către Rusia.
Potrivit site-ului de opoziţie Ukrainska Pravda, Kliuiev se află în spatele dispersării violente a manifestaţiei studenţeşti de la 30 noiembrie, în centrul Kievului, care s-a soldat cu zeci de răniţi şi a declanşat un val de contestare fără precedent.
Un fost vicepremier, Kliuiev, care era până la numire secretarul Consiliului Securităţii Naţionale, este originar de la Doneţk (est), fieful lui Ianukovici.
UPDATE Berlinul îl convoacă pe ambasadorul Ucrainei pentru a denunţa violenţele
Ambasadorul Ucrainei la Berlin este "convocat vineri după-amiaza" la sediul Ministerului german de Externe, care denunţă represiunea manifestanţilor la Kiev, a anunţat Martin Schaefer, un purtător de cuvânt al ministerului, relatează AFP.
"Scopul acestei întâlniri este să i se prezinte în mod clar poziţia germană" împotriva violenţei şi în vederea unei îndemnări la "o examinare de către parchet a legilor împotriva drepturilor cetăţenilor", adoptate săptămâna trecută la Kiev, a adăugat Schaefer.
Ministerul francez de Externe a anunţat anterior că îl convoacă pe ambasadorul Ucrainei la Paris din acelaşi motiv.
LIVE VIDEO
UPDATE Unul dintre liderii mişcării de contestare a lui Ianukovici, dat dispărut
Unul dintre liderii foarte activi ai mişcării de contestare a preşedintelui Viktor Ianukovici a fost dat dispărut de două zile, provocând temeri cu privire la situaţia sa după descoperirea, miercuri, la periferia Kievului, a corpului altui activist, care a fost răpit, relatează AFP.
Dmitro Bulatov, în vârstă de 35 de ani, unul dintre liderii mişcării manifestanţilor cu automobile, Automaidan, care a organizat mai multe acţiuni spectaculoase în faţa reşedinţei şefului statului, devenit un simbol al corupţiei, este de negăsit de miercuri după-amiaza, au anunţat colegii săi.
Soţia lui Bulatov a semnalat joi seara dispariţia poliţiei şi a cerut declanşarea unei anchete, a anunţat un oficial din cadrul forţelor de ordine, citat de agenţia Interfax.
"Băieţii noştri merg acolo unde sunt probleme (...). A devenit periculos să fii activist Automaidan", declara tânărul, care are trei copii, într-un interviu pentru site-ul opoziţiei Ukrainska Pravda.
"Dacă mi se întâmplă ceva, indignarea va fi şi mai mare. Dacă acest lucru ajută (contestatarii) să câştige (...), aşa să fie. Am crescut în URSS şi nu vreau ca copiii mei să trăiască aşa", sublinia Bulatov în acest interviu.
Alt lider al mişcării Automaidan, Serghi Koba, a fugit din Ucraina în grabă.
"Cred că este mai bine să fiu liber şi să fac tot ceea ce pot pentru ţară, în loc să ispăşesc 15 ani de detenţie", a scris el joi pe pagina de Facebook, fără să ofere alte precizări.
Dispariţia lui Dmitro Bulatov este cu atât mai îngrijorătoare cu cât alt activist, Iuri Verbiţki, a fost găsit mort, "prezentând semne de tortură" pe corp, miercuri, la periferia Kievului, după ce a fost răpit marţi împreună cu alt activist, Igor Luţenko. Acesta a fost bătut şi abandonat într-o pădure, dar a reuşit să scape în viaţă.
Altă activistă din cadrul Automaidan, jurnalista de opoziţie Tetiana Ciornovol, a fost bătută cu sălbăticie de către persoane necunoscute, la periferia Kievului, în decembrie.
Această agresiune, condamnată cu fermitate de către Occident, a intensificat mobilizarea la Kiev, unde manifestanţi proeuropeni contestă de peste două luni regimul preşedintelui Viktor Ianukovici, după refuzul acestuia de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în schimbul unei apropieri de Rusia.
UPDATE Activişti ucraineni au ocupat un minister în centrul Kievului
"Activişti din cadrul mişcării Spilna Sprava (Cauza comună) tocmai au ocupat sediul Ministerului Agriculturii" de pe strada Hreşciatik, la aproximativ 100 de metri de Piaţa Independenţei, numită şi Maidan, un loc simbolic al mişcării de contestare a regimului, în ultimele două luni, a anunţat Oleksandr Daniliuk, liderul mişcării, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.
În urma negocierilor de joi seara între preşedintele Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei, care s-au încheiat cu concesii considerate "modeste" din partea puterii, "a devenit clar că este necesar să ne pregătim de ofensiva promisă" de liderii opoziţiei, a subliniat el.
"Am început", a adăugat Daniliuk.
"Colaboratori (ai ministerului) au venit să-şi ia lucrurile persoanle, însă le-am pus sub sigiliu şi nu vom lăsa pe nimeni să intre atât timp cât situaţia în ţară nu se normalizează", a declarat un activist pentru agenţia Interfax.
Kievul, al cărui centru este ocupat de la sfârşitul lui noiembrie de către manifestanţi proeuropeni după ce puterea a refuzat o apropiere de UE, în schimbul unei reorientări spre Rusia, este scena unor confruntări violente între manifestanţi radicali şi forţele de ordine, începând de duminică. Violenţele s-au soldat cu cinci morţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Opoziţia ucraineană s-a arătat dezamăgită de propunerile lui Ianukovici şi rămâne mobilizată
Citește și: CRIZA DIN UCRAINA: Un lider al opoziţiei ucrainene anunţă că există şanse mari pentru încetarea violenţelor la Kiev
Citește și: Ianukovici cere sesiune extraordinară a Parlamentului pentru eventuala demitere a Guvernului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele