- Home
- Externe
- KIEV, (10.12.2013, 18:48)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRIZA DIN UCRAINA: Îndemnurile opoziţiei la revoluţie "ameninţă securitatea naţională", afirmă Ianukovici
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a denunţat marţi îndemnurile la revoluţie lansate de către opoziţia proeuropeană, pe care le-a catalogat drept o "ameninţare la adresa securităţii naţionale", după care a participat la o încercare de mediere din partea UE şi Statelor Unite.
Urmărește
702 afișări
Viktor Ianukovici (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
După o noapte marcată de confruntări, soldate cu răniţi, între manifestanţi şi poliţişti, în centrul Kievului, Ianukovici i-a primit pe cei trei predecesori ai săi la şefia statului, gest pe care l-a prezentat ca pe un prim pas către negocieri cu opoziţia.
"Îndemnurile la revoluţie constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale", a declarat Ianukovici în cursul unei întâlniri cu Leonid Kucima, Leonid Kravciuk şi Viktor Iuşcenko.
El a declarat că a cerut eliberarea anumitor manifestanţi arestaţi în cursul unor confruntări cu poliţia pe 1 decembrie şi a anunţat că Guvernul său va continua să negocieze un acord de asociere cu UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
O delegaţie condusă de vicepremierul Serghii Arbuzov urmează să efectueze miercuri o vizită la Bruxelles, în vederea unor discuţii pe tema parteneriatului economic pe care conducerea ucraineană a refuzat să îl aprobe la sfârşitul lui noiembrie, preferându-i o apropiere de Moscova, provocând cea mai puternică mobilizare a opoziţiei de la "revoluţia portocalie" din 2004 şi până în prezent.
El a declarat că speră să se ajungă la un acord cu UE "până în martie", apreciind că acest lucru depinde "şi de Comisia Europeană".
Însă Ianukovici a rămas ferm în privinţa manifestanţilor, care reclamă de peste două săptămâni, în Piaţa Independenţei, în capitala ucraineană, o nouă putere, apreciind că Ucraina, care se confruntă cu o gravă criză economică, are nevoie de stabilitate.
Noaptea de luni spre marţi a fost marcată de noi confruntări între manifestanţi şi poliţişti, care au îndepărtat baricade instalate în cartierul guvernamental cu scopul de a bloca funcţionarea preşedinţiei şi serviciilor premierului.
Potrivit partidului Svoboda (de opoziţie), zece manifestanţi au fost răniţi de forţe antirevoltă, care au utilizat bastoane.
- Supraveghere strictă din partea poliţiei
În această atmosferă tensionată, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, a venit la Kiev pentru a se întâlni cu preşedinte, pentru ca apoi, marţi seara, să întâlnească reprezentanţi ai opoziţiei.
UE a subliniat că nu este vorba despre o "mediere oficială", o asemenea sarcină revenind "forţelor politice ucrainene".
Într-un demers oficial, adjunctul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Asiatice Victoria Nuland urma să se întâlnească, de asemenea, cu Ianukovici, marţi. Diplomata americană a efectuat o vizită la Moscova, în cursul căreia a îndemnat Rusia să-şi folosească influenţa pentru a ajua la găsirea unei ieşiri din criză.
Înainte să plece spre Kiev, reprezentanta diplomaţiei UE a declarat că se teme că presiunea sporită exercitată de către forţele de ordine asupra opoziţiei, care ocupă piaţa centrală din capitală, poate conduce la o "derariere" a procesului de căutare a unei ieşiri din criză.
Barierele ridicate de către opoziţie în cartierul guvernamental deispăruseră, iar manifestanţii au fost împinşi în Piaţa Independenţei şi pe o porţiune a bulevardului Kreşciatik, în apropiere, şi au fost plasaţi sub o supraveghere strictă din partea poliţiei.
Percheziţii în forţă au fost efectuate luni seara în sedii ale partidului Batkivşcina, al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, de unde au fost confiscate servere şi material informatic.
Câteva sute de manifestanţi erau prezenţi marţi, în continuare, în Piaţa Independenţei, în contextul în care se înregistrau minus şapte grade Celsius.
"Sunt îngrijorat", a declarat pentru AFP un manifestant, Oleksandr Frolov, în vârstă de 48 de ani.
"Ăştia sunt nişte bandiţi, nu vor renunţa la putere cu una, cu două. Vor merge până la capăt", a continuat el, referindu-se la conducerea ucraineană.
La fel ca luni, poliţia a închis staţiile de metrou care dau spre Piaţa Independenţei, motivul oficial fiind o ameninţare cu bombă.
Opoziţia, care a mobilizat duminică sute de mii de persoane la Kiev, îl acuză pe Ianukovici că pregăteşte în secret aderarea Ucrainei la uniunea vamală creată de Moscova împreună cu alte alte foste republici sovietice.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:05
-
astăzi, 16:04
Încă un român dispărut în urma inundaţiilor din Valencia, găsit decedat