Criză diplomatică între Spania şi Argentina după comentariile preşedintelui argentinian

Situaţia tensionată dintre Spania şi Argentina escaladează. Ministrul spaniol de externe a cerut ca preşedintele argentinian, Javier Milei, să se scuze pentru comentariile dure la adresa premierului Pedro Sánchez şi a soţiei acestuia.

1014 afișări
Imaginea articolului Criză diplomatică între Spania şi Argentina după comentariile preşedintelui argentinian

Criză diplomatică între Spania şi Argentina după comentariile preşedintelui argentinian

Ministrul spaniol de externe a anunţat luni că l-a convocat pe ambasadorul Argentinei în Spania, după ce preşedintele argentinian Javier Milei a făcut comentarii controversate despre soţia premierului Pedro Sánchez.

„Chiar în această dimineaţă, ambasadorul argentinian a fost convocat. Îl voi informa despre gravitatea situaţiei şi voi cere din nou scuze publice din partea lui Javier Milei", a declarat José Manuel Albares la radio Cadena Ser, conform AFP.

Întrebat despre posibilitatea ruperii relaţiilor diplomatice dacă Milei nu-şi va cere scuze, Albares nu a exclus această posibilitate. „Evident că nu dorim să luăm aceste măsuri, dar dacă nu există scuze publice, le vom lua", a explicat el.

Madridul anunţase deja duminică rechemarea ambasadorului său în Argentina, ca răspuns la comentariile făcute cu câteva ore mai devreme de Javier Milei la Madrid, la un congres organizat de partidul spaniol de extremă dreapta Vox.

În discursul său, preşedintele argentinian, care obişnuieşte să folosească fraze şocante, a atacat „socialismul" şi partidele de stânga, dar a atacat-o şi pe soţia premierului, Begoña Sánchez, acuzând-o - fără a o numi - de „corupţie".

„Elitele lumii nu îşi dau seama cât de distructivă poate fi aplicarea ideilor socialiste. Ele nu ştiu ce fel de societate şi de ţări poate produce, ce fel de oameni se agaţă de putere şi ce nivel de abuzuri poate genera", a spus el.

El a adăugat: „Când ai o femeie coruptă, te murdăreşti şi îţi ia cinci zile să te gândeşti la asta".

Comentariile au fost văzute ca o referire clară la recenta decizie a lui Sánchez de a-şi suspenda toate activităţile şi de a se retrage timp de cinci zile pentru a se gândi la demisie, în urma deschiderii de către justiţia spaniolă a unei anchete preliminare pentru „corupţie" împotriva soţiei sale.

Buenos Aires a răspuns spunând că este de datoria lui Pedro Sánchez să îşi ceară scuze pentru ceea ce a spus guvernul spaniol despre Javier Milei, acuzat în special de numărul trei în guvernul spaniol că a semănat „ură".

„Nu trebuie să se prezinte scuze. Nu există scuze. Dimpotrivă, cred că guvernul spaniol ar trebui să îşi ceară scuze pentru ceea ce a spus despre Milei", a declarat ministrul argentinian de Interne, Guillermo Francos, pentru canalul TN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici