Criza diplomatică | Statele Unite cer relaxarea sancţiunilor comerciale impuse Qatarului care afectează inclusiv operaţiuni militare americane/ Donald Trump a discutat cu preşedintele autoritarist al Egiptului

Publicat: 09 06. 2017, 20:42
Actualizat: 22 10. 2021, 22:36

Rex Tillerson, secretarul de Stat american, a invocat în primul rând raţiuni umanitare, dar a admis că sancţiunile impuse Qatarului afectează operaţiuni militare americane, inclusiv cele pentru contracararea terorismului, relatează site-ul agenţiei Associated Press. Trupe şi echipamente militare americane sunt staţionate pe teritoriul Qatarului.

Rex Tillerson a notat că Administraţia de la Doha încearcă să ia măsuri pentru limitarea finanţării activităţilor teroriste, dar a evidenţiat necesitatea unor eforturi suplimentare în acest sens.

Arabia Saudită, Emiratele Atabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au adoptat luni o serie de sancţiuni comerciale şi diplomatice Qatarului, un aliat al Iranului, sub acuzaţia de susţinere a terorismului.

„Aşteptările noastre sunt ca aceste ţări să ia imediat măsuri pentru detensionarea crizei şi să demareze un efort de bună-credinţă pentru soluţionarea disensiunilor pe care le au între ele”, a declarat Rex Tillerson, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Donald Trump, preşedintele SUA, a discutat telefonic, vineri, despre criza din Qatar, cu Abdel Fattah al-Sisi, omologul său din Egipt acuzat de tendinţe autoritariste, anunţă surse oficiale citate de site-ul agenţiei Reuters.

Este a patra discuţie pe care Donald Trump a avut-o cu un lider regional după ce mai multe state din zona Golfului Persic au suspendat cu Qatarul relaţiile diplomatice, pe fondul acuzaţiilor că ar susţine terorismul şi din cauza legăturilor cu Iranul.

Donald Trump a evidenţiat necesitatea unei poziţii unitare în regiunea Golfului Persic, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Nancy Pelosi, liderul grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, a declarat într-un interviu acordat MSNBC că i se pare „ciudat” că Donald Trump a efectuat prima vizită externă în Arabia Saudită, precizând că va verifica situaţia. „Cred că a fost o alegere foarte ciudată să meargă acolo. Mai ales în contextul în care am fost membră a Comisiei care a investigat atentatele din 11 septembrie şi ştiind că există suspiciuni în ţara noastră”, a precizat Pelosi.

Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, ministrul de Externe al Qatarului, se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în contextul eforturilor Administraţiei de la Doha de a evita izolarea internaţională. Şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani va fi primit la Moscova pe 10 iunie, au declarat surse diplomatice ruse. Şeful diplomaţiei din Qatar nu se va întâlni cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Qatarul încearcă să găsească aliaţi în contextul în care este supus unei blocade economice şi diplomatice de către alte ţări arabe, cel mai probabil la solicitarea preşedintelui SUA, Donald Trump, sub acuzaţia finanţării terorismului.