CRIZA IMIGRANŢILOR: Coaliţia lui Merkel a convenit să aloce şase miliarde de euro pentru ajutorarea azilanţilor

Coaliţia condusă de către Angela Merkel a ajuns luni la un acord asupra unui pachet de măsuri în valoare de şase miliarde de euro destinat ajutorării imigranţilor care vin în ţară, în contextul în care aproape 20.000 de azilanţi sirieni au sosit în Germania în weekend, relatează DPA online.

Urmărește
538 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: Coaliţia lui Merkel a convenit să aloce şase miliarde de euro pentru ajutorarea azilanţilor

CRIZA IMIGRANŢILOR: Coaliţia lui Merkel a convenit să aloce şase miliarde de euro pentru ajutorarea azilanţilor (Imagine: Alexandru Hojda / Mediafax Foto)

Pachetul în valoare de şase miliarde de euro, asupra căruia partidele din coaliţie au convenit luni dimineaţa, la finalul unor negocieri care s-au prelungit peste noapte, include suplimentarea bugetului federal pentru 2016 cu trei miliarde de euro şi alocării a încă trei miliarde de euro landurilor şi guvernelor locale pentru găzduirea imigranţilor.

Pentru 2015, urmează să fie deblocată suma de un miliard de euro, de la bugetul federal, în vederea ajutorării imigranţilor.

Germania şi Austria au convenit sâmbătă să accepte refugiaţi împiedicaţi de Ungaria să-şi continue drumul către vestul Europei, citând reglementări UE care obligă azilanţii să depună cereri în primul stat de pe teritoriul UE în care intră.

Germania aşteaptă 800.000 de solicitanţi de azil anul acesta, mai mulţi decât orice alt stat membru UE. Creşterea dramatică a sosirilor a afectat autorităţile locale, care cer fonduri suplimentare de la Berlin, după ce Guvernul a anunţat că îi va primi pe toţi sirienii care fug din calea războiului din ţara lor.

Aproximativ 20.000 de imigranţi, în principal refugiaţi din Siria, au sosit la Munchen, din Austria, începând de sâmbătă, a anunţat un oficial local. Aproape 13.000 de imigranţi au sosit numai duminică, iar oficiali au anunţat că aceştia sunt distribuiţi în întreaga ţară imediat ce sosesc.

"Ne apropiem de limitele capacităţii noastre", a declarat Simone Hilgers, o purtătoare de cuvânt a Guvernului local.

Austria a anunţat duminică faptul că va anula treptat măsurile de urgenţă care le-au permis miilor de refugiaţi să intre pe teritoriul său şi să-şi continue drumul către Germania. Măsuri umanitare au fost convenite cu Merkel sâmbătă, pentru a atenua criza.

Cancelarul Werner Faymann a anunţat că vor fi introduse controale la frontiera cu Ungaria. El nu a precizat când vor începe aceste controale.

Europa este împărţită în privinţa modului în care să gestioneze cea mai gravă criză a refugiaţilor de la sfârşitul celui de-al Doilea Răazboi Mondial.

Germania, Austria şi Suedia s-au confruntat cu opoziţia Ungariei şi altor state UE din Est faţă introducerea unui sistem de cote în vederea distribuirii refugiaţilor.

După ce au coborât din trenuri la Munchen şi Frankfurt, imigranţii au fost trimişi în centre de refugiaţi din întreaga Germanie.

Operatorii feroviari din Austria şi Germania şi-au suplimentat capacităţile, pentru a face faţă afluxului dinspre oraşul austriac Nickelsdorf, situat în apropiere de frontiera cu Ungaria, unde imigranţii au urcat în trenuri către oraşe ca Viena şi mai departe către Germania.

Papa Francisc a îndemnat fiecare biserică, parohie şi mănăstire din Europa să găzduiască câte o familie de refugiaţi, alăturându-se, duminică, vocilor care îndeamnă la o primirea imigranţilor.

"Fiecare parohie, comunitate religioasă, fiecare mănăstire, fiecare loc de pelerinaj din Europa ar trebui să primească o familie, începând cu dioceza Romei", a declarat Papa.

Refugiaţii, dintre care mulţi sunt bolnavi şi extenuaţi de lungul drum anevoios pe care l-au făcut din ţările lor devastate de războaie, au fost întâmpinaţi, adesea, de către germani şi austrieci, cu aplauze şi urale de bun venit, dar şi cu mâncare, cadouri şi medicamente.

Autorităţile austriece au anunţat că 15.000 de imigranţi au trecut frontiera din Ungaria în Austria în acest weekend.

Înainte de întâlnire, coaliţia condusă de către Merkel a părut divizată cu privire la modul de gestionare a afluxului de azilanţi, după ce Uniunea Creştin-Socială (CSU) a denunţat "decizia greşită" a cancelarului de a primi mii de azilanţi blocaţi în Ungaria.

Uniunea Creştin-Socială (CSU), formaţiunea soră din Bavaria a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a lui Merkel, a îndemnat-o pe aceasta să le spună clar celorlalte state membre UE că este necesar să împartă povara.

"Nu putem, ca republică federală, să acceptăm pe termen lung toţi refugiaţii, când există alte 28 de naţiuni membre (în UE)", a declarat liderul CSU Horst Seehofer, avertizând că afluxul poate eroda susţinera publică faţă de politicile liberale ale Guvernului în domeniul azilului.

"Nicio societate nu poate suporta aşa ceva", a subliniat Seehofer.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici