- Home
- Externe
- PARIS, (03.09.2015, 22:13)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRIZA IMIGRANŢILOR: Franţa şi Germania propun un "mecanism permanent şi obligatoriu" de cote de refugiaţi
Franţa şi Germania au propus joi crearea unui "mecanism permanent şi obligatoriu" de repartizare a refugiaţilor în cadrul Uniunii Europene, după emoţia creată de publicarea fotografiei unui băiat sirian în vârstă de trei ani, al cărui corp a fost găsit pe o plajă în Turcia, relatează Reuters online.
Urmărește
1326 afișări
CRIZA IMIGRANŢILOR: Franţa şi Germania propun un "mecanism permanent şi obligatoriu" de cote de refugiaţi (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)
François Hollande şi Angela Merkel, care au discutat la telefon joi dimineaţa, apreciază că situaţia s-a schimbat, după o vară marcată de un aflux continuu de refugiaţi la frontierele Europei şi în urma unor drame foarte mediatizate.
În iunie, Parisul şi Berlinul au refuzat propunerea Comisiei Europene (CE) de introducere a cotelor de refugiaţi pentru fiecare ţară în parte - în funcţie de mărime, resurse şi populaţie -, preferând voluntariatul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Un nou plan urmează să fie prezentat săptămâna viitoare de către Jean-Claude Juncker, preşedintele CE, care să ofere un răspuns coordonat acestei crize care-i divizează pe Cei 28 în privinţa atitudinii comune pe care să o adopte.
"Va fi necesar ca aceşti solicitanţi de azil să fie repartizaţi, aceşti refugiaţi, mă refer îndeosebi la cei care vin din Siria", a declarat François Hollande într-o conferinţă de presă, la Palatul Elysée, alături de premierul irlandez Enda Kenny.
"Am propus, (împreună) cu cancelarul (german Angela) Merkel, un mecanism permanent şi obligatoriu", a adăugat el. "Eu consider că, în prezent, ceea ce s-a angajat nu mai este suficient", a continuat el.
Divergenţe europene
"Uniunea Europeană este necesar să facă mai mult, este necesar ca ea să repartizeze - acesta este cuvântul care a fost ales - un anumit număr de persoane care cer refugiu", a spus François Hollande. "Nu se mai pune problema unei agăţări de cuvinte, este vorba despre salvarea unor vieţi şi despre soluţionarea cu demnitate a situaţiei persoanelor care recurg la dreptul de azil", a subliniat el.
El a amintit că 3.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în aceste ultime luni, traversând marea, şi a evocat necesitatea repartizării a 100.000 de refugiaţi.
"Este, deci, întru totul necesar să avem un mecanism care să poată să ia situaţia fiecărei ţări europene şi să vadă, la momentul respectiv, ce se poate rezerva în termeni de găzduire în acea ţară, în funcţie de caracteristicile ei", a spus şeful statului francez.
Propunerea franco-germană urmează să fie examinată de către miniştrii de Interne UE, care se reunesc pe 14 septembrie, iar apoi de către Consiliul European, a precizat François Hollande.
Afluxul excepţional de candidaţi la azil veniţi din Siria, Eritreea, Sudan, dar şi de imigranţi provenind din ţări considerate "sigure", ca Albania, a provocat două tipuri de reacţii în clasa politică europeană.
În opinia premierului ungur Viktor Orban - care a pus să se construiască un gard lung de 175 de kilometri la frontiera cu Serbia, pentru a opri imigranţii ce vin prin Sud - acest fenomen ameninţă rădăcinile creştine ale Europei, care este necesar, în opinia sa, să-şi controleze frontierele înainte să decidă să primească aceşti candidaţi la azil.
Politica de azil
Însă, în Germania, în pofida manifestaţiilor ostile, apare o puternică mişcare de solidaritate. Berlinul se aşteaptă să primească 800.000 de refugiaţi anul acesta, adică de patru ori mai mulţi decât în 2014.
Franţa, la rândul ei, în afară de anunţarea cotelor de refugiaţi pentru ajutorarea principalelor ţări de intrare - Grecia, Italia şi Ungaria -, şi-a reafirmat joi poziţia prin vocea ministrului de Interne Bernard Cazeneuve, la finalul unei reuniuni a principalilor miniştri cu atribuţii în acest dosar.
Parisul îndeamnă la solidaritate faţă de refugiaţi - care fug din calea războaielor şi dictaturilor -, dar şi la fermitate faţă de imigranţii "economici", care urmează să fie expulzaţi acasă, ceea ce impune construirea unei politici comune de azil în UE.
"Ne aflăm într-o luptă contracronometru", a declarat Bernard Cazeneuve. "Europa este necesar să se ridice la înălţimea acestor mize, deoarece, dacă nu o va face (...), atunci întregul sistem Schengen (de liberă circulaţie) va fi fragilizat", a avertizat ministrul.
Franţa şi Germania vor, totodată, ca centre de primire să fie deschise în Grecia şi Italia, ceea ce va permite o "triere" între cei care pot obţine azil şi cei care sunt consideraţi imigranţi "economici".
Pentru a-i descuraja pe imigranţii clandestini să vină în Europa, este necesară organizarea repatrierii lor în ţările de origine.
Situaţia din Africa - unul dintre răspunsurile la acest fenomen - urmează să fie abordată la summitul de la Valletta, unde se vor reuni reprezentanţi ai statelor europene şi ai ţărilor africane, în noiembrie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe