CRIZA IMIGRANŢILOR: Închiderea frontierelor de către statele balcanice va declanşa o criză umanitară în Grecia

Închiderea frontierelor de către statele balcanice va declanşa o criză umanitară majoră în Grecia şi nu va opri fluxul de imigranţi din Europa, a avertizat ministrul grec al Imigraţiei, Yannis Mouzalas, într-un interviu publicat joi în presa germană, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Urmărește
1053 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: Închiderea frontierelor de către statele balcanice va declanşa o criză umanitară în Grecia

Închiderea frontierelor de către statele balcanice va declanşa o criză umanitară în Grecia (Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Mouzalas a declarat într-un interviu acordat cotidianului economic german Handelsblatt că singura modalitate de a opri imigranţii să mai sosească în Europa este de a pune capăt războiului civil din Siria. El a insistat că Uniunea Europeană trebuie să susţină această idee şi să gestioneze şi criza umanitară din Liban, Iordania şi Turcia, ţări care se confruntă cu valuri mari de refugiaţi sirieni.

"Este singura modalitate prin care putem combate această criză. Decizia de a închide frontierele nu ne va ajuta", a subliniat ministrul grec în interviul publicat joi, cu puţin timp înainte de începerea summitului din Bruxelles la care participă liderii europeni pentru a dezbate criza migraţiei şi reformele solicitate de Marea Britanie pentru a nu părăsi Uniunea Europeană.

Macedonia a ridicat deja două rânduri de gard metalic şi sârmă ghimpată pe un segment al frontierei sudice cu Grecia.

Întrebat despre impactul pe care îl va avea închiderea frontierelor de către statele balcanice asupra crizei migraţiei, Mouzales a avertizat asupra declanşării unei crize umanitare majore în Grecia.

"Dacă vreun stat îşi va închide frontierele acum, această mişcare va declanşa o criză umanitară majoră în Grecia", a subliniat ministrul grec.

El a precizat că doar 430 de refugiaţi au fost relocaţi din Grecia în alte state UE în baza sistemului de cote obligatorii adoptat în septembrie de blocul european, care prevede repartizarea a 160.000 de imigranţi din Grecia şi Italia.

Dintre statelele membre UE, Polonia, Cehia şi Slovacia se opun cu vehemenţă sistemului de cote obligatorii şi sprijină intenţia statelor balcanice învecinate cu Grecia de a impune controale mai stricte la frontiere în încercarea de a reduce numărul de imigranţi din ţară, în cazul în care înţelegerea dintre Turcia şi UE nu va mai fi valabilă.

Turcia a acceptat anul trecut solicitarea Uniunii Europene de a reduce numărul de imigranţi care ajung în Europa în schimbul unui ajutor financiar de trei milioane de euro pentru a reţine cei peste două milioane de refugiaţi din ţară.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a solicitat marţi, cu ocazia vizitei din Atena, ca Grecia să întărească protecţia frontierelor. Însă Mouzales a precizat că în prezent sunt "impuse cele mai bune controale posibile", argumentând că 700 de poliţişti ai agenţiei Frontex a Uniunii Europene sunt mobilizaţi pe insulele greceşti, deşi Grecia solicitase 1.800 de forţe suplimentare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici