CRIZA IMIGRANŢILOR: Primii refugiaţi transferaţi din Grecia în baza sistemului de cote au plecat spre Luxemburg

Primii solicitanţi de azil transferaţi din Grecia în baza sistemului de cote aprobat de Comisia Europeană au plecat, miercuri dimineaţă, spre Luxemburg, relatează agenţia Reuters în pagina electronică.

Urmărește
308 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: Primii refugiaţi transferaţi din Grecia în baza sistemului de cote au plecat spre Luxemburg

Primii refugiaţi transferaţi din Grecia în baza sistemului de cote au plecat spre Luxemburg (Imagine: Hepta)

Şase familii din Siria şi Irak au plecat de la Atena, în baza planului pe doi ani, în valoare de 780 de milioane de euro, finanţat de Uniunea Europeană.

Părinţi zâmbitori care îşi ţineau copiii în braţe şi-au făcut câte un selfie cu premierul grec, Alexis Tsipras, şi cu ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, lângă un avion, pe pista aeroportului internaţional din Atena, înainte de a urca în aeronavă, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică.

"Treizeci din miile care şi-au părăsit locuinţele din Siria şi Irak înseamnă o picătură într-un ocean", a afirmat Tsipras. "Dar sperăm că va deveni un râu, apoi un fluviu de umanitate şi responsabilitate comună, pentru că acestea sunt principiile pe care a fost fondată Uniunea Europeană".

În septembrie, UE a aprobat transferarea a aproximativ 160.000 de solicitanţi de azil din statele membre afectate direct de criză. Aproximativ 86 de persoane au fost deja transferate direct din Italia în Suedia şi Finlanda în baza acestui sistem.

Peste 580.000 de refugiaţi au intrat în Grecia pe la frontiera sa maritimă cu Turcia anul acesta. Bilanţul refugiaţilor morţi pe drumul periculos din Turcia spre insulele elene a crescut în ultimele săptămâni. De la începutul anului şi până la 29 octombrie, cel puţin 435 de persoane au murit, inclusiv numeroşi copii.

Astfel de pericole ar putea fi evitate dacă refugiaţii ar fi înregistraţi şi ar intra în sistemul legal de transferare încă din Turcia, a apreciat Tsipras.

Criza a creat o provocare logistică, financiară şi umanitară pentru Grecia, care se confruntă cu probleme financiare şi a semnat anul acesta un al treilea acord de finanţare internaţională.

De asemenea, criza imigraţiei a generat tensiuni între celelalte state membre UE pe tema gestionării problemei.

Tsipras a făcut declaraţii în faţa unei fotografii mari cu trei bătrâne din Grecia care hrănesc cu biberonul un copil şi îi cântă, în timp ce mama lui, refugiată, priveşte. Poza a fost realizată pe insula Lesbos, unde au ajuns numeroşi refugiaţi.

"Această fotografie este faţa reală, bună a Europei şi aceasta este Europa în care vrem să trăim", a spus Tsipras. "Nu o Europă care construieşte ziduri şi ridică garduri de sârmă ghimpată", a adăugat premierul grec.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici