CRIZA IMIGRANŢILOR: Tusk îndeamnă la stoparea traficanţilor de migranţi şi călăuzelor, pe care-i consideră "criminali"

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk i-a catalogat marţi, la Ierusalim, drept "criminali" pe traficanţii de imigranţi, îndemnând la stoparea acestui trafic care s-a soldat cu mii de morţi de la începutul anului, relatează AFP în pagina electronică.

Urmărește
488 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: Tusk îndeamnă la stoparea traficanţilor de migranţi şi călăuzelor, pe care-i consideră "criminali"

Donald Tusk (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

"Este necesar să ne concentrăm (atât) asupra luptei împotriva traficului de fiinţe umane şi călăuzelor", cât şi a operaţiunilor de "salvare a vieţii oamenilor", a declarat Tusk înaintea unei întâlniri cu preşedintele israelian Reuven Rivlin.

Potrivit ultimelor date ONU, peste 380.000 de migranţi şi refugiaţi au sosit în Europa pe Mediterana începând din ianuarie, iar 2.850 au murit sau sunt daţi dispăruţi.

"În fapt, în prezent putem vobi de criminali, pentru că ei sunt direct responsabili de moartea miilor de persoane", a adăugat el, subliniind că lupta împotriva acestor traficanţi "este lucrul cel mai important în acest moment".

În opinia sa, este necesar "să se vobească despre contextul general" al acestei crize "dramatice". "Este vorba despre economie, este vorba despre securitate - şi nu doar de securitatea frontierelor europene, ci şi despre situaţia anumitor ţări din regiunea voastră".

Criza a dezvăluit "fenomene sociale ca xenofobia", a subliniat Tusk, în contextul în care sosirea a mii de migranţi, majoritatea fugind din calea sângerosului război din Siria, a provocat reacţii violente în anumite ţări europene.

Preşedintele Consiliui European declara în weekend că este vorba despre "începutul unui adevărat exod, ceea ce înseamnă că ne vom confrunta cu această problemă mulţi ani de-acum înainte".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi seara, la începutul unei întâlniri cu Tusk, că, din cauza "islamului radical din Orientul Mijlociu şi din Africa, se confruntă Europa cu un val, un tsunami de persoane care, în mod tragic, fug de cele mai grave crime pe care umanitatea le-a comis de la Holocaust" încoace.

Între cele 28 de state europene există disensiuni profunde în privinţa răspunsului de dat sosirii a zeci de mii de persoane care caută refugiu în Europa, state din Europa de Est adoptând o atitudine foarte dură, după modelul Ungarei.

În acest context, şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să dezvăluie miercuri un plan de primire a 120.000 de refugiaţi.

Potrivit acestui plan, Germania va primi 31.000 de persoane, Franţa 24.000, iar Spania 15.000, potrivit unei surse europene.

Însă vicecancelarul german Sigmar Gabriel a anunţat deja că ţara sa poate, "cu siguranţă, să gestioneze un număr de ordinul a jumătate de milion (de refugiaţi pe an) timp de mai mulţi ani, poate chiar mai mulţi".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici