Beijingul cere „tuturor părţilor vizate să îşi păstreze calmul şi să dea dovadă de reţinere”, a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.
Un adjunct al ministrului chinez de Externe, Zhang Yesui, s-a întâlnit marţi cu ambasadorii Statelor Unite, Coreei de Nord şi Coreei de Sud, pentru a le prezenta „îngrijorările puternice” ale Chinei.
Coreea de Nord a împiedicat miercuri dimineaţa angajaţi sud-coreeni să pătrundă în incinta complexului industrial Kaesong, situat pe teritoriul nord-coreean şi considerat un simbol al cooperării între cele două Corei, dar a anunţat că sud-corenii care se află înăuntru pot să plece.
Seulul a avertizat că dispune de un plan de urgenţă care prevede o posibilă recurgere la forţă, cu scopul de a garanta securitatea cetăţenilor săi care muncesc la Kaesong.
China, singurul aliat important al Coreei de Nord, apără în mod oficial pacea, stabilitatea şi dezarmarea nucleară a Peninsulei Coreea şi a votat sancţiuni recente împotriva Phenianului.
Însă Beijingul nu doreşte măsuri de retorsiune prea dure, care ar putea accelera prăbuşirea economică a aliatului său şi conduce la haos, sosirea în masă a unor refugiaţi nord-coreeni în China sau reunificarea Coreei sub un regim democratic proamerican.