CRIZA NORD-COREEANĂ: Diplomaţii străini par hotărâţi să rămână în post la Phenian, în pofida tensiunilor

Diplomaţi străini aflaţi în post la Phenian păreau hotărâţi, sâmbătă, să rămână în această ţară, în pofida unui avertisment din partea Coreei de Nord, care le-a sugerat să evecueze misiunile, în contextul unor puternice tensiuni militare şi diplomatice.

Urmărește
1726 afișări
Imaginea articolului CRIZA NORD-COREEANĂ: Diplomaţii străini par hotărâţi să rămână în post la Phenian, în pofida tensiunilor

CRIZA NORD-COREEANĂ: Diplomaţii străini par hotărâţi să rămână în post la Phenian, în pofida tensiunilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Puterea de la Phenian, care a instalat a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi ameninţă cu efectuarea unor lovituri, inclusiv nucleare, împotriva unor obiective americane, a avertizat vineri că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice din Phenian începând de la 10 aprilie.

Însă majoritatea guvernelor străine vizate au sugerat că nu intenţionează să îşi retragă personalul de la Phenian imediat. Unele au apreciat că presiunea exercitată de autorităţile nord-coreene este o stratagemă vizând amplificarea îngrijorării internaţionale faţă de criza din peninsula coreeană.

Germania a anunţat sâmbătă că ambasada sa la Phenian poate, pentru moment, să continue să funcţioneze.

"Securitatea ambasadei germane şi expunerea acesteia la pericol sunt evaluate în permanenţă. În acest stadiu, ambasada poate lucra", a anunţat, într-un comunicat, Ministerul german de Externe.

"În ceea ce priveşte securitatea ambasadei, există consultări permanente, în special cu alţi parteneri străini care au şi ei ambasade" la Phenian, a adăugat ministerul.

Londra şi-a exprimat scepticismul cu privire la amploarea avertismentului nord-coreenilor.

"Credem că au procedat la acest lucru în cadrul retoricii ţării lor, potrivit căreia Statele Unite constituie o ameninţare pentru ei", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de Externe.

Şefii misiunilor diplomatice ale celor şapte ţări din Uniunea Europeană (UE) prezente în Coreea de Nord (Germania, Marea Britanie, Suedia, Polonia, România, Cehia şi Bulgaria) s-au reunit sâmbătă seara la Phenian pentru a discuta despre situaţia creată prin avertismentul regimului.

Purtători de cuvânt ai ministerelor de Externe ai mai multora dintre aceste şapte state au refuzat, ulterior, să comenteze despre reuniunea lor, trimiţând jurnaliştii către o reuniune asupra Coreei de Nord a ambasadorilor celor 27 de state UE ce urmează, potrivit unei surse diplomatice, să aibă loc luni la Bruxelles.

În Coreea de Sud, un oficial guvernamental citat de agenţia de presă Yonhap, a apreciat că diplomaţii străini urmează să ignore mesajul Phenianului.

"Majoritatea acestor guverne străine consideră mesajul nord-coreean drept un mijloc de a amplificare a tensiunii în peninsula" coreeană a declarat acest oficial sud-coreean sub protecţia anonimatului.

ONU nu intenţionează, de asemenea, să evacueze. Personalul ONU în Coreea de Nord "rămâne angajat în activitatea sa umanitară şi de dezvoltare în întreaga ţară", a declarat Martin Nesirky, un purtător de cuvânt al ONU, la New York.

Phenianul şi-a multiplicat în ultimele săptămâni declaraţiile belicoase, furios din cauza ultimei serii de sancţiuni adoptate de ONU după al treilea test nuclear efectuat la începutul lui februarie şi a manevrelor militare comune, în curs, ale Statelor Unite cu Coreea de Sud.

La Washington, un purtător de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a anunţat vineri că un eventual tir de rachetă nord-coreean nu va constitui o surpriză pentru Guvernul american. "Nu am fi surprinşi să îi vedem acţionând în acest fel", a declarat Carney. Phenianul a apreciat că "orice acţiune provocatoare suplimentară va fi regretabilă".

Seulul a furnizat precizări despre pregătiri militare nord-coreene. "S-a confirmat că nord-coreenii au transportat cu trenul, la începutul săptămânii, două rachete (de tip) Musudan, cu rază medie de acţiune, către coasta de est, şi le-au instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv pentru tir", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului sud-coreean.

Racheta de tip Musudan are o rază de acţiune de aproximativ 3.000 de kilometri, adică are capacitatea să atingă Coreea de Sud şi Japonia. Cu o încărcătură uşoară, ea poate atinge o rază de până la 4.000 de kilometri şi, deci, teoretic, poate ajunge în Guam, o insulă în Pacific, situată la aproximativ 3.380 de kilometri de Coreea de Nord, insulă pe care sunt staţionaţi aproximativ 6.000 de militari americani.

Într-o convorbire telefonică cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, ministrul chinez de Externe Wan Yi a subliniat necesitatea ca această criză să fie soluţionată prin dialog. Ban Ki-moon s-a declarat "încrezător că Beijingul va depune toate eforturile pentru a contribui la calmarea situaţiei şi pentru a ajuta Phenianul să îşi schimbe atitudinea", a anunţat ONU într-un comunicat.

În plus, accesul în complexul industrial intercoreean Kaesong, transformat într-un pion în războiul nervilor, în curs, rămânea închis sâmbătă, Coreea de Nord refuzând, începând de miercuri, să permită sud-coreenilor accesul în incintă, aceştia făcând naveta zilnic pentru a munci în complex. O serie de camioane sud-coreene încărcate în vederea aprovizionării complexului, au fost nevoite să facă drum întors.

După plecarea, sâmbătă, a 92 de salariaţi sud-coreeni, în complex rămâneau în continuare 516 cetăţeni sud-coreeni, a anunţat Ministerul sud-coreean pentru Unificare.

Antreprenori sud-coreeni au avertizat că, dacă blocajul transportului de materii prime şi angajaţi continuă câteva zile în plus, vor fi nevoiţi să îşi înceteze activităţile în acest complex, care aduce devize preţioase Phenianului.

Coreea de Nord a ameninţat, la rândul ei, cu retragerea din complex, care se află în apropierea frontierei, a celor aproximativ 53.000 de cetăţeni nord-coreeni, salariaţi ai celor 123 de companii sud-coreene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici