- Home
- Externe
- PAJU, COREEA DE SUD, (27.04.2013, 15:00)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRIZA NORD-COREEANĂ: Hotărârea luată de sud-coreeni, după ce Phenianul a respins negocierile privind Kaesong. "Suntem consternaţi"
Un prim grup de 11 muncitori sud-coreeni a părăsit sâmbătă complexul industrial de la Kaesong, situat pe teritoriul nord-coreean, iar un al doilea convoi de alte 116 persoane urma să plece ulterior către Coreea de Sud, a anunţat Guvernul de la Seul.
Urmărește
565 afișări
CRIZA NORD-COREEANĂ: Hotărârea luată de sud-coreeni, după ce Phenianul a respins negocierile privind Kaesong. "Suntem consternaţi"
Restul de 48 de persoane - funcţionari care administrează complexul, ingineri în telecomunicaţii şi electricieni - urmează să se retragă luni, potrivit Ministerului sud-coreean pentru Unificare.
Retragerea face să planeze îndoiala asupra viitorului acestui complex industrial, ultimul simbol al eforturilor de apropiere între cele două Corei.
Întreprinderile sud-coreene instalate în complex şi-au exprimat consternarea faţă de această evacuare, hotărâtă vineri de autorităţile de la Seul, după ce Coreea de Nord a respins un ultimatum sud-coreean privind deschiderea unor negocieri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Suntem consternaţi de decizia bruscă a Guvernului de a se retrage de la Kaesong. Suntem îngrijoraţi de consecinţele posibile ale acestei închideri", a declarat pentru presă, la Paju, un reprezentant al celor 123 de firme sud-coreene din complex..
"Este regretabil că nu a existat nicio consultare prealabilă cu noi. Deşi anumite întreprinderi au opinii divergente cu privire la oportunitatea acceptării acestei decizii bruşte, noi am decis să o respectăm, deoarece este o decizie a Guvernului", a continuat el.
"Aveam multe speranţe acum şapte ani", a declarat Park Yun-kyu, preşedinte-director general al unei firme de îmbrăcăminte din Seul instalate la Kaesong. "Acum lucrurile par atât de sumbre, iar eu nu ştiu ce să fac", a declarat el pentru AFP, aşteptând întoarcerea ultimilor săi doi salariaţi.
"Următoarea etapă sud-coreeană ar putea să fie întreruperea alimentării cu electricitate, urmată de închiderea permanentă", apreciază Yang Moo-jin, un profesor pentru studii nord-coreene la Universitatea Seul.
"Răspunsul puternic al Coreei de Sud poate antrena dispariţia ultimului punct de contact - şi o confruntare prelungită - între cele două Corei", subliniază el.
După întreruperea relaţiilor bilaterale, în 2010, Kaesong a rămas deschis, cu mici excepţii.
Dar, începând de la 3 aprilie, Coreea de Nord le-a interzis sud-coreenilor accesul în complex, deşi acesta reprezintă o sursă esenţială de devize pentru regimul izolat al lui Kim Jong-un.
Phenianul a retras cei aproximativ 53.000 de salariaţi nord-coreeni pe când tensiunile erau foarte puternice în peninsulă, după ce regimul şi-a multiplicat ameninţările cu un atac nuclear împoriva Coreei de Sud şi aliatului-cheie al acesteia, Statele Unite.
Presa oficială nord-coreeană a anunţat sâmbătă deschiderea unui proces "la o dată apropiată", la Curtea Supremă, a unui proces împotriva unui cetăţean american, arestat în noiembrie, pentru infracţiuni vizând "răsturnarea" regimului din Republica Populară Democratică Coreea (RPDC).
Americanul de origine coreeană Pae Jun-ho a fost arestat în timp ce intra în oraşul portuar Rason, în nord-estul ţării. El a pătruns pe teritoriul Coreei de Nord cu o viză turistică.
Mai mulţi cetăţeni americani au fost arestaţi, iar apoi eliberaţi, în ultimii ani, în Coreea de Nord.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10