- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRIZA POLITICĂ DIN R. MOLDOVA: Care sunt condiţiile pentru alegerea preşedintelui
R. Moldova încearcă de peste doi ani şi jumătate să îşi aleagă preşedintele, o nouă tentativă în acest sens urmând să aibă loc duminică, în cazul în care în cursa prezidenţială se va înscrie cel puţin un candidat până joi, ora 19.00 (19.00 ora României).
Marian Lupu (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)
Conform Constituţiei, în urma eşecului alegerilor din 16 decembrie, când Marian Lupu nu a reuşit să întrunească numărul necesar de voturi pentru a fi ales preşedintele ţării, Parlamentul a fixat data următorului scrutin la 15 ianuarie. Prin urmare, autorităţile moldoveneşti au înfiinţat o comisie specială pentru alegerea preşedintelui, care şi-a început activitatea la 29 decembrie, ultima zi de înscriere fiind 12 ianuarie, ora 19.00.
În cazul în care în cursa prezidenţială nu se va înscrie niciun candidat, se vor organiza alegeri repetate, a căror dată va fi stabilită de Parlament. Legislaţia prevede termenul de 30 de zile pentru organizarea alegerilor repetate. Un precedent în acest sens a fost înregistrat în 2011, când niciun candidat nu s-a înscris în cursă, iar alegerile, stabilite de Parlament pentru 18 noiembrie, au fost amânate. Atunci, Parlamentul a fixat noi alegeri pentru 16 decembrie, soldate, de asemenea cu un eşec.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Pentru a se putea înregistra în cursa prezidenţială, un candidat trebuie să aibă cel puţin 40 de ani, să locuiască pe teritoriul ţării de cel puţin de zece ani şi să vorbească limba moldovenească, potrivit articolului 78, alineatul 2, din Constituţia Republicii Moldova. Pentru a fi înscris în cursă el trebuie să fie susţinut de 15 deputaţi şi să obţină certificatul de sănătate care atestă că este apt pentru îndeplinirea atribuţiilor prezidenţiale.
În cazul în care în cursă se înscrie cel puţin un candidat, Parlamentul va organiza un vot la 15 ianuarie, conform calendarului stabilit anterior. Dacă la vot nu vor participa însă trei cincimi dintre deputaţi (respectiv 61 din totalul de 101 membri ai Parlamentului moldovean), atunci scrutinul va fi declarat nul şi se vor organiza alegeri repetate în termen de 30 de zile.
Dacă la vot participă cel puţin 61 de deputaţi dar niciun candidat nu întruneşte numărul necesar de voturi, respectiv trei cincimi din totalul de 101 parlamentari, preşedintele interimar este obligat să dizolve Parlamentul şi să stabilească data alegerilor anticipate.
Potrivit Constituţiei, în decursul unui an, preşedintele poate dizolva Parlamentul o singură dată. Având în vedere că ultimele alegeri parlamentare din Republica Moldova au avut loc în noiembrie 2010, nu există niciun impediment legal pentru convocarea unui nou scrutin anticipat.
Votul din Parlament este secret, deputaţii ştergând cu o linie de pe buletin numele candidaţilor împotriva cărora votează.
În prezent, alianţa guvernamentală AIE dispune de 59 de mandate în Parlament şi mai are nevoie de două voturi pentru alegerea propriului candidat la preşedinţia ţării.
Funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, care este vacantă de peste doi ani şi jumătate şi a generat un blocaj politic în această ţară, este una mai mult onorifică. Astfel, preşedintele ţării, al cărui mandat durează patru ani şi poate fi reînnoit o singură dată, reprezintă ţara în străinătate, semnează tratate şi participă la negocieri, conferă decoraţii şi titluri de onoare acordă grade militare, promulgă legi şi este comandantul suprem al forţelor armate.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO