Criza virusului Ebola: De ce 75 la sută dintre victime sunt femei
Virusul Ebola, care a provocat până acum un bilanţ de cel puţin 1350 de morţi în Guinea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria, afectează în mod disproporţionat femeile pe măsură ce epidemia se extinde, acestea reprezentând 75 la sută dintre cei care au contactat virusul.
Criza virusului Ebola: De ce 75 la sută dintre victime sunt femei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Aproximativ 75 la sută dintre persoanele care au contactat virusul Ebola sunt femei pentru că adeseori ele sunt principalii membri ai comunităţii care oferă îngrijire, asistenţă şi care se ocupă de comerţ, potrivit oficialilor din sănătate, relatează The Independent.
Echipele medicale chemate în Liberia au descoperit că trei sferturi dintre cei care au luat virusul sau au murit din cauza lui sunt femei, potrivit ministrului pentru gen şi dezvoltare al Liberiei, Julia Duncan-Cassell.
"Femeile sunt cele care oferă îngrijire- dacă un copil e bolnav, i se spune 'Du-te la mama ta' ", a explicat Cassell pentru Washington Post.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Bătălia pentru TikTok: război digital între SUA şi China sub pretextul securităţii naţionale
-
„Ajutoare” suplimentare pentru armata lui Putin? Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia
-
Ion Cristoiu: Ce-ar trebui să înveţe orice Conducător de azi din Căderea lui Ceauşescu
"Neguţătoarele de peste graniţe merg în Guinea şi Sierra Leone pentru târgurile săptămânale şi sunt întotdeauna îngrijitoarele. De cele mai multe ori când cineva moare în familie, femeia e cea care pregăteşte înmormântarea, de obicei o mătuşă sau o rudă mai în vârstă".
Astfel, aproximativ 75 la sută dintre victimele virusului Ebola de până acum au fost femei, potrivit Ministerului Sănătăţii al Liberiei, citat de BuzzFeed.
Locuitoarele Africii de Vest sunt şi moaşele, asistentele, femeile de serviciu şi spălătoresele din spitale. Din moment ce Ebola se transmite prin contact direct cu lichidele corporale, transmiterea în spital devine metoda cea mai probabilă prin care virusul poate ajunge la un număr mare de oameni.
Maricel Seeger, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Monrovia, Liberia, este de părere că educarea femeilor pe tema bolii este crucială în discuţia despre răspândirea virusului, în condiţiile în care acestea joacă un rol major în calitate de "conductori ai informaţiei în comunităţile lor".
Pe harta impactului Ebola în lume, Liberia are cea mai mare rată a morţii şi cea mai mare viteză de creştere a numărului de cazuri de infectare.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO