Crizele pe tema gazelor dintre Ucraina şi Rusia

Rusia şi Ucraina au fost implicate în mai multe conflicte pe tema gazelor în trecut, în timp ce Moscova a decis luni să întrerupă livrarea de gaze către Ucraina după eşecul negocierilor, riscând să afecteze aprovizionarea în Europa, aşa cum s-a întâmplat în 2006 şi 2009.

Urmărește
563 afișări
Imaginea articolului Crizele pe tema gazelor dintre Ucraina şi Rusia

Crizele pe tema gazelor dintre Ucraina şi Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproape jumătate din gazele importate de Rusia în Europa, respectiv 15 la sută din consumul european, tranzitează teritoriul ucrainean.

2006

La 1 ianuarie 2006, gigantul rus Gazprom încetează livrările de gaze către Ucraina după mai multe luni de conflict pe tema preţului la gazele vândute Kievului, pe care Gazprom intenţiona să îl majoreze cu 50 de dolari, respectiv la 230 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Întreruperea perturbă aprovizionarea mai mult ţări europene, în plin val de frig. Gazprom acuză Ucraina că a "prelevat ilegal" gaz destinat Europei, ceea ce aceasta dezminte.

La 4 ianuarie, un acord între Gazprom şi compania ucraineană Naftogaz fixează preţul la 230 de dolari, dar îi permite Ucrainei să plătească 95 de dolari amestecându-l cu gaz din Asia Centrală care tranzitează Rusia.

2007

La începutul lui octombrie 2007, Gazprom creează o surpriză anunţând brusc că va reduce livrările de gaz către Ucraina dacă Kievul nu îşi onorează o datorie de 1,3 miliarde de dolari. Contenciosul este rezolvat câteva zile mai târziu, dar această ameninţare, intervenită la o zi după alegerile legislative ucrainene, este interpretată de experţi ca o tentativă de a împiedica formarea unui Guvern prooccidental la Kiev.

2008

În februarie 2008, reapar tensiunile, care culminează la 4 martie cu o reducere la jumătate a livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina, spre marea nemulţumire a europenilor. Nouă zile mai târziu, Moscova şi Kievul semnează un acord menit să pună capăt conflictului. Acesta se referă la datoria Ucrainei pentru gazul rusesc în ianurie-februarie, preţul pe care Naftogaz va putea să îl obţină fără intermediar (179,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi) şi mai ales viitoarea schemă de livrare a gazelor către Ucraina, a cărei simplificare considerabilă a cerut-o aceasta.

2009

La 1 ianuarie 2009, Rusia opreşte din nou livrările de gaze către Ucraina pentru neplata datoriilor şi întrerupe, la 7 ianuarie, toate livrările către Europa prin teritoriul ucrainean. Kievul, acuzat de Moscova că "fură" gaz, refuză, de asemenea, un preţ de 250 de dolari propus de Gazprom. Timp de două săptămâni, rezervele energetice ale ţărilor din Europa Centrală şi din Balcani se epuizează.

La 20 ianuarie, Gazprom redeschide robinetele şi reia livrările către ţările europene la o zi după semnarea unui acord privind preţul gazelor şi costurile aducerii lor în Europa.

2014

La 16 iunie, Gazprom anunţă "reducerea la zero" a livrărilor de gaze către Ucraina după eşecul negocierilor cu Kievul, a cărui datorie pentru gaze atinge 4,5 miliarde de dolari.

Acesta protestează faţă de creşterea preţului decisă de Moscova, de la 268 de dolari la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, un preţ echivalent cu cel pentru Europa, după destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici şi preluarea puterii de către lideri prooccidentali la sfârşitul lui februarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici