Croaţia revine la serviciul militar obligatoriu. Cât va dura un stagiu

  • Ministerul Apărării din Croaţia a anunţat că va reintroduce recrutarea militară obligatorie pentru bărbaţi începând cu 1 ianuarie 2025.
  • Noul serviciu militar va avea o durată de două luni.
Urmărește
3113 afișări
Imaginea articolului Croaţia revine la serviciul militar obligatoriu. Cât va dura un stagiu

Sursa foto: Daniel Wirtz via Unsplash

Croaţia va reveni la serviciul militar obligatoriu de două luni începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat joi ministrul Apărării al ţării, Ivan Anusic, scrie Associated Press.

Decizia vine pe fondul tensiunilor crescânde din Europa în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi a hotărărilor luate de mai multe ţări europene de a lua în calcul sau chiar de a reveni la o formă de serviciu militar obligatoriu, potrivit The Mayor.

Stagiul militar obligatoriu a fost suspendat în 2008, atunci când ţara a trecut la un sistem bazat pe voluntariat.

„Am majorat salariile soldaţilor, subofiţerilor şi ofiţerilor, drepturile lor materiale nu numai prin venituri personale, ci şi prin salarii zilnice şi tot ceea ce li se cuvine”, a declarat joi ministrul pentru postul croat de televiziune RTL.

Ce ţări europene au serviciul militar obligatoriu

Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, îngrijorările cu privire la pericolul reprezentat de Moscova au crescut în rândul ţărilor europene. În aceste condiţii, unele dintre ele au readus în discuţie varianta reintroducerii stagiului militar obligatoriu, sub anumite forme.

Letonia este ţara care a reintrodus cel mai recent recrutarea militară ca răspuns la ameninţarea reprezentată de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Celelalte ţări care au în vigoare aceeaşi măsură sunt Danemarca, Suedia, Finlanda şi Austria, dar şi Estonia şi Grecia.

Pe de altă parte, Germania a adus în discuţie posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, în luna iunie fiind propus, pentru moment, un stagiu voluntar. Şi fostul premier al Marii Britanii, Rishi Sunak, a adus în discuţie, în timpul campaniei pentru alegerile generale care au avut loc în iulie, ideea reintroducerii armatei obligatorii dacă Partidul Conservator ar fi obţinut un nou mandat.

România are, de asemenea, un serviciu militar bazat pe voluntariat, iar în acest an, Ministerul Apărării a introdus un proiect care prevede un stagiu militar voluntar de patru luni, remunerat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici