- Home
- Externe
- ZAGREB, (30.06.2013, 15:55)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Croaţia se pregăteşte să intre în UE, în contextul unor probleme economice grave
Croaţia sărbătoreşte duminică intrarea sa istorică în Uniunea Europeană (UE), al cărui al 28-lea stat membrru va deveni luni, dar festivităţile sunt umbrite de grave probleme economice care afectează această fostă republică iugoslavă ce şi-a proclamat independenţa în 1991.
Urmărește
746 afișări
Croaţia se pregăteşte să intre în UE, în contextul unor probleme economice grave
Luni, la ora locală 0.00 (1.00, ora României), panoul de semnalizare cu inscripţia "Vamă" de la frontiera cu Slovenia va fi demontat în mod simbolic. Slovenia este singura fostă republică iugoslavă care s-a alăturat până în prezent UE, în 2004, în urma dezmembrării fostei federaţii comuniste.
Concomitent, un panou cu sigla UE va fi instalat în estul ţării, la frontiera cu Serbia, o ţară căreia Bruxelles-ul i-a dat undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Cu puţin timp înainte de miezul nopţii, va fi intonată Oda bucuriei a lui Beethoven -imnul Uniunii-, după care preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso şi preşedintele croat Ivo Josipovici vor lua cuvântul, în cadrul unei ceremonii în piaţa centrală din Zagreb.
Preşedinţii tuturor ţărilor din Balcani vor fi prezenţi la Zagreb.
Aproximativ 100 de oficiali internaţionali - inclusiv preşedintele Consiliului european Herman Van Rompuy - sunt aşteptaţi să asiste, duminică seara, la sărbătorirea aderării.
În afară de lideri europeni, nicio personalitate internaţională nu şi-a anunţat participarea, însă festivitatea este şi mai umbrită de neparticiparea cancelarului german Angela Merkel, din cauza speculaţiilor presei croate pe tema absenţei sale.
În pofida unor dezminţiri din partea Berlinului, presa croată oferă asigurări că absenţa lui Merkel este legată de refuzul Zagrebului de a extrăda un fost şef al unor servicii iugoslave de informaţii, căutat de justiţia germană în legătură cu asasinarea unui disident croat, pe teritoriul german, în 1983.
Mii de croaţi sunt aşteptaţi în piaţa centrală, la o petrecere care va fi animată de aproximativ 700 de artişti, cântăreţi, muzicieni şi dansatori.
Croaţia este primul stat care se alătură UE după aderarea, pe 1 ianuarie 2007, a României şi Bulgariei.
O tribună, învelită în albastru, culoarea UE, a fost ridicată în Piaţa Ban Jelacici, pentru a găzdui invitaţii de marcă.
Partea solemnă a ceremoniei va începe la ora 21.00 GMT (luni, 0.00,ora României) şi va dura o oră şi jumătate. În cadrul acesteia vor fi prezentate o parte dintre "perlele" patrimoniului cultural al Croaţiei.
"Ceremoniiile vor fi frumoase şi pline de emoţie, dar bineînţeles că vor fi modeste, din cauza situaţiei economice" dificile, a declarat preşedintele Ivo Josipovici pentru AFP.
El se referă la criza economică ce afectează Croaţia, aflată în recesiune începând din 2009, rata şomajului atingând 20% din cei aproximativ 4,2 milioane de locuitori ai ţării.
Guvernul de centru-stânga speră ca aderarea la UE va încuraja investiţiile străine, de care ţara are mare nevoie în vederea relansării economiei.
"Data de 1 iulie deschide o nouă perspectivă, o nouă lume lume pentru noi", a declarat premierul croat Zoran Milanovici, cu o zi înaintea ceremoniilor.
În Croaţia, PIB-ul este de 39%, sub media europeană, doar România şi Bulgaria aflându-se după Croaţia, potrivit Biroului de statistici al UE.
Aproximativ "300.000 de şomeri ce vor sărbători? Oare, UE are o baghetă magică pentru a face problemele să dispară?", se întreabă un navigator pe Internet pe pagina oficială a Guvernului croat de pe reţeaua de socializare Facebook.
Însă o ingineră, Tihana Strmecki, în vârstă de 48 de ani, care locuieşte la Sisak (centru) este optimistă.
"Sunt mulţumită. Vom face parte din Europa", subliniază ea.
Odată cu unda verde dată Serbiei în vederea deschiderii negocierilor de aderare şi celei acordate Kosovo în vederea încheierii unui acord de stabilizare şi asociere, prima etapă a unui lung marş către UE, continuarea procesului de extindere în Balcani, pare să fie asigurată.
Însă, la Bruxelles, unii analişti subliniază că acest proces riscă să fie mai lung şi dublat de o şi mare prudenţă decât cele anterioare.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe