„Justiţia, cu care Costa Crociere colaborează, a ordonat arestarea comandantului, împotriva căruia sunt acuzaţii grave„, aminteşte compania într-un comunicat de presă.
„Se pare că comandantul a comis erori de judecată care au avut consecinţe grave” şi că „deciziile sale în gestionarea situaţiei de urgenţă nu au urmat procedurile Costa Crociere, care sunt conforme standardelor internaţionale„, continuă compania.
Societatea afirmă de asemenea că comandantul Francesco Schettino, angajat la Costa Crociere în 2002 ca responsabil cu securitatea şi promovat comandant în 2006, a urmat cu succes toate programele de formare continuă în domeniu.
Aceasta aminteşte că membrii echipajului „fac exerciţii de evacuare a navelor la fiecare două săptămâni” şi că „pasagerii participă de asemenea la un exerciţiu în primele 24 de ore după îmbarcare”.
Naufragiul navei Costa Concordia, după lovirea unei stânci la distanţă foarte mică de litoral, s-a soldat cu cel puţin şase morţi, circa 60 de răniţi şi 15 dispăruţi.
Numeroşi supravieţuitori au povestit „scene de apocalipsă” şi de panică, cu busculade între turişti care încercau să urce în şalupe, pe fondul ţipetelor şi plânsetelor, în timp ce membrii echipajului, dintre care unii nu vorbeau nici italiană şi nici engleză, nu reuşeau să coboare şalupele. Ei îl acuză pe comandant că a dat alerta abia după o oră de la lovirea stâncii.
Pe de altă parte, compania îşi reiterează „durerea profundă” şi prezintă „scuze pentru suferinţa” pasagerilor şi echipajului.
Societatea aminteşte că operaţiunile de salvare sunt în desfăşurare şi refuză să întocmească un bilanţ al catastrofei, deoarece „situaţia este în evoluţie constantă”.
În fine, Costa Crociere mai afirmă că „a intervenit imediat pentru a împiedica un posibil impact asupra mediului”, elaborând un plan de intervenţie cu societatea Smit&Salvage.