CROAZIERA DE COŞMAR: Guvernul italian ar putea decreta stare de urgenţă în zona afectată de naufragiul navei

Guvernul italian se pregăteşte să declare stare de urgenţă în zona afectată de naufragiul navei Costa Concordia, în apropiere de insula Giglio a anunţat luni ministrul Mediului Corrado Clini, în timp ce proprietarul epavei a angajat o companie pentru pomparea combustibilului.

Urmărește
264 afișări
Imaginea articolului CROAZIERA DE COŞMAR: Guvernul italian ar putea decreta stare de urgenţă în zona afectată de naufragiul navei

CROAZIERA DE COŞMAR: Guvernul italian ar putea decreta stare de urgenţă în zona afectată de naufragiul navei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia oficială va fi anunţată în cadrul următorului consiliul de miniştri prevăzut pentru joi sau chiar mai devreme dacă este posibil, a precizat ministrul în cadrul unei întâlniri cu autorităţile locale la prefectura din Livorno.

Această măsură "implică faptul că toate operaţiunile legate de acest accident sunt de interes naţional şi necesită participarea instituţiilor naţionale, a guvernului şi a regiunii", a explicat el.

"Nivelul de reusrse necesare va fi definit pornind de la planul pe care trebuie să-l adoptăm", a declarat Clini.

Societatea olandeză Smit Salvage a fost aleasă de proprietarul pachebotului Costa Concordia să pompeze carburantul navei, a declarat luni Boskalis, compania-mamă.

"Proprietarul navei ne-a cerut să ne asigurăm că combustibilul va fi scos de pe navă în siguranţă", a declarat Martijn Schuttevaer, purtătorul de cuvânt al Boskalis.

Combustibilul va fi pompat "în următoarele zile" a precizat purtătorul de cuvânt, subliniind că aceasta va depinde de sosirea materialelor la faţa locului şi de stabilitatea navei.

Până luni seara, 20 de angajaţi ai societăţii Smit Salvage trebuie să fie la faţa locului, a subliniat acesta adăugând că o conferinţă de presă va fi organizată pe insula Giglio marţi la ora locală 15:00 (16:00, ora României).

"Prioritatea în acest stadiu este căutarea celor care sunt daţi dispăruţi", a spus acesta subliniind că filiala olandeză nu va participa la căutări.

Societatea Smit Salvage, cu sediul la Rotterdam, este o filială de prestări servicii maritime a companiei olandeze Boskalis specializată în preluarea epavelor şi gestionarea situaţilor de urgenţă maritimă.

Aceasta a participat la operaţiunile de salvare pentru submarinul Kursk din 2001 în marea Barents.

Naufragiul navei Costa Concordia care avea la bord peste 4.000 de persoane s-a soldat cu cel puţin şase morţi, în jur de şaizeci de răniţi şi cel puţin 20 de dispăruţi. Autorităţile se tem mai mult de un dezastru ecologic dacă cele 2.380 de tone de combustibil aflate pentru moment în rezervoarele epavei se vor deversa în mare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici