CROAZIERĂ DE COŞMAR: Trei morţi şi 40 răniţi în urma naufragiului unei nave italiene - VIDEO, GALERIE FOTO
Bilanţul provizoriu al accidentului în care o nava de croazieră a eşuat în largul insulei italiene Giglio este de trei morţi şi circa 40 de răniţi. Potrivit informaţiilor de la compania Costa Crociere, douăzeci de turişti români se aflau la bordul navei. Alţi 50 de români făceau parte din personalul de bord şi servicii al navei, a anunţat MAE.
CROAZIERĂ DE COŞMAR: Trei morţi şi 40 răniţi în urma naufragiului unei nave italiene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
MAE precizează că, din informaţiile obţinute până în prezent, printre persoanele decedate în urma naufragiului navei de croazieră Costa Concordia nu se află cetăţeni români, ministerul menţionând totodată că aproximativ 50 de cetăţeni români făceau parte din personalul de bord şi servicii al navei.
Potrivit unui comunicat al MAE, Ambasada României la Roma şi Consulatul General al României la Bologna au luat legătura cu autorităţile italiene, respectiv cu Protecţia Civilă a Provinciei din Grosetto, care gestionează operaţiunile de salvare a pasagerilor de pe nava de croazieră Costa Concordia naufragiată în Marea Mediterană, pentru a se informa dacă printre persoanele aflate la bordul navei sunt şi cetăţeni români şi care este situaţia acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Conform declaraţiilor Prefectului din Grossetto, la ora 11.00 (ora locală), au fost confirmate 3 persoane decedate şi 14 răniţi.
"Din informaţiile obţinute până în prezent, rezultă că printre decedaţi nu se află cetăţeni români. Operaţiunile de salvare a pasagerilor sunt în desfăşurare", precizează MAE.
Ministerul precizează că, având în vedere amploarea operaţiunii de salvare, nu a putut fi furnizată o situaţie centralizată pe naţionalităţi a pasagerilor salvaţi şi a personalului de la bord.
"Cu toate acestea, din informaţiile disponibile în acest moment, se confirmă că la bordul navei de croazieră se aflau şi circa 50 de cetăţeni români, care făceau parte din personalul de bord şi servicii al navei", se arată în comunicat.
Potrivit MAE, o parte dintre cetăţenii români salvaţi de navele care au intervenit la locul incidentului au fost transferaţi, împreună cu alţi pasageri, la bordul unui feribot, care se află în drum spre portul Livorno.
"Oficiile diplomatice ale României în Italia (Ambasada României la Roma, Consulatele Generale ale României la Bologna şi Torino) menţin legătura permanentă cu Protecţia Civilă din Grossetto, pentru a obţine informaţii actualizate cu privire la situaţia cetăţenilor români şi sunt pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situaţia o impune", se mai arată în comunicat.
Conform companiei, la bordul navei de croazieră Costa Concordia se aflau în total 4.229 de persoane, dintre care 3.216 pasageri.
Compania italiană a prezentat doar naţionalităţile pasagerilor navei, urmând să fie anunţate şi cele ale membrilor echipajului.
Potrivit Costa Crociere, dintre cei 3.216 pasageri, 989 erau italieni, 569 erau germani, 462 francezi, 177 spanioli, 129 americani, 127 croaţi, 108 ruşi, 74 austrieci, 60 elveţieni, 46 brazilieni şi 46 japonezi. La bordul navei erau şi 42 de olandezi, 33 de ucraineni, 30 sud-coreeni, 20 de români, 26 din Hong Kong, 25 de britanici, 21 de australieni, 17 argentinieni, 13 taiwanezi, 12 canadieni, 12 chinezi, 11 portughezi, 10 columbieni, 10 chilieni şi 9 turci.
În plus, printre pasageri erau opt belgieni, opt israelieni, nouă kazahi, opt peruani, opt polonezi, şase moldoveni, şase nepalezi, cinci suedezi, cinci venezuelani, patru danezi, patru dominicani, patru sârbi, patru sud-africani, trei olandezi, trei belaruşi, trei greci, trei unguri, trei iranieni, trei irlandezi şi trei macedoneni.
La bordul navei erau şi 1.013 membri ai echipajului.
Cel puţin trei persoane s-au înecat în momentul în care nava de croazieră se înclinase vineri seara, în apropierea insulei Giglio (centrul Italiei).
Mulţi pasageri au căzut în apă pentru că au intrat în panică în timpul operaţiunilor de salvare, în condiţiile în care temperatura apei mării este foarte scăzută şi hipotermia se instalează rapid.
Nava de croazieră s-a înclinat pe o parte şi practic a atins fundul mării fără a se scufunda însă în totalitate în condiţiile adâncimii mici a apei, de doar câteva zeci de metri.
Costa Concordia, care efectua o croazieră pe Mediterana, a naufragiat vineri seara pe un banc de nisip în apropiere de Insula Giglio, la sud de Toscana, având la bord 4.230 de persoane, între care numeroşi străini.
"Către ora (locală) 20.00 (22.00, ora României), (nava) Costa Concordia, cu o lungime de 290 de metri a început să ia apă la bord şi s-a aplecat pe o parte la un unghi de 20 de grade", se arată într-un comunicat al Pazei de Coastă.
Armatorul Costa Crociere a precizat într-un comunicat că nava transporta 3.200 de pasageri şi aproximativ 1.000 de membri ai echipajului şi că aceasta a pornit "din Savone într-o croazieră pe Marea Mediterană, cu escale prevăzute la Civitavecchia, Palermo, Cagliari, Plama de Majorca, Barcelona, Marislia şi (înapoi) la Savone".
Luciano Castro, un martor, a declarat pentru agenţia Ansa că spre ora locală 21.30 (22.30, ora României), pasagerii "tocmai luau cina, când lumina s-a stins, s-a auzit o izbitură, iar apoi un zgomot puternic, după care tacâmurile au căzut pe jos".
Potrivit acestui martor, o femeie însărcinată a început să ţipe, iar copiii să plângă. Când a revenit lumina, comandantul a anunţat o pană la generatorul elecric şi a promis o reparaţie rapidă.
Însă pasagerii şi-au dat seama că nava se înclină pe o parte, după care echipajul a invitat toată lumea să îşi pună vestele de salvare şi să iasă pe punte, în sectorul şalupelor.
Ulterior s-a dat ordinul ca nava să fie părăsită, marcat cu şapte sunete de clopot scurte şi unul lung, potrivit martorului.
Un alt pasager, Mara Parmegiani, o jurnalistă, a descris "scene demne de Titanic", în care a avut loc o busculadă între persoanele evacuate, ţipete şi plânsete.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO