- Home
- Externe
- KABUL, (03.04.2014, 14:10)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Afganistanul, o ţară măcinată de trei decenii de conflicte
Invazia sovietică în Afganistan, în 1979, a marcat începutul seriei de conflicte care afectează ţara de peste trei decenii, relatează AFP, prezentând o cronologie a acestor evenimente.
Urmărește
508 afișări
CRONOLOGIE: Afganistanul, o ţară măcinată de trei decenii de conflicte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
1979-1989: Ocupaţia sovietică
În decembrie 1979, Moscova deplasează frontul Războiului Rece invadând această ţară săracă, izolată şi muntoasă. Rezistenţa afgană, susţinută de Occident (în frunte cu Statele Unite), hărţuieşte Armata Roşie, care sfârşeşte prin a părăsi ţara în februarie 1989.
1992-1996: Perioada războaielor civile
În 1992, înlăturarea de la putere a Guvernului comunist al lui Najibullah marchează începutul unui sângeros război civil între facţiunile afgane, care se va solda în doi ani cu aproape 100.000 de morţi şi va distruge parţial capitala Kabul. Începând din 1994, din sudul afgan apar talibanii, combatanţi islamişti fundamentalişti susţinuţi de Pakistan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
1996-2001: Sub conducerea talibanilor
Talibanii preiau puterea la Kabul şi instalează un regim fondat pe interpretarea riguroasă a legii islamice, care interzice educaţia şi munca pentru femei, le obligă să se acopere integral şi interzice muzica şi divertismentul. Sancţionat de ONU, regimul taliban, condus de mollahul Omar, se apropie de Al-Qaida şi îl găzduieşte pe liderul acestei organizaţii, Osama ben Laden.
Sfârşitul lui 2001: Invazia occidentală
Operaţiunea este condusă de Statele Unite ca represalii la atentatele din 11 septembrie comise de Al-Qaida. Washingtonul şi aliaţii săi înlătură de la putere talibanii, îl instalează pe Hamid Karzai, injectează miliarde de dolari ca ajutor pentru reconstrucţia ţării şi mobilizează până la 150.000 de militari pentru a ajuta Guvernul afgan să securizeze ţara. Talibanii se ascund sau fug în ţările străine, în special în Pakistan, apoi lansează o rebeliune împotriva Kabulului şi NATO.
2004: Primele alegeri prezidenţiale organizate prin sufragiu universal
Aceasta este o premieră absolută în istoria ţării. Alegerile sunt câştigate în octombrie de Hamid Karzai, cu peste 55 la sută din voturi, şi sunt marcate de o participare sporită la vot (70 la sută dintre cei înscrişi) şi violenţe limitate. În anul următor au loc alegerile legislative şi provinciale.
2009: Cel de-al doilea scrutin prezidenţial, la care Karzai este reales
Scrutinul se încheie cu realegerea contestată a preşedintelui Karzai, într-un context de fraude masive, de participare scăzută (30-33 la sută potrivit ONU) şi de violenţe, în special din partea talibanilor care au câştigat teren, refuzând apelurile la pace ale lui Karzai şi denunţând alegeri manipulate de Occident. Karzai obţine 49,7 la sută din voturi în primul tur, clasându-se în faţa fostului său ministru Abdullah Abdullah (30,6 la sută), care se retrage în turul doi, denunţând un scrutin fraudulos şi cu rezultat stabilit dinainte.
2014: Al treilea scrutin prezidenţial, ce va fi urmat de retragerea NATO
Oferind un succesor pentru Karzai, căruia Constituţia îi interzice să candideze pentru un al treilea mandat, aceste alegeri vor marca prima tranziţie democratică a ţării. Scrutinul este organizat sub tensiune, pe fondul revenirii atacurilor talibanilor cu doar câteva luni înaintea retragerii trupelor NATO, la sfârşitul lui 2014, care alimentează incertitudinile cu privire la viitorul ţării.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate