- Home
- Externe
- SIMFEROPOL, (14.03.2014, 14:34)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Alipirea Crimeei la Rusia, o operaţiune care a durat două săptămâni
Crimeea a scăpat de sub controlul Ucrainei pentru a cere alipirea la Rusia în doar două săptămâni, între 27 februarie şi 16 martie, relatează AFP, care prezintă o cronologie a acestei operaţiuni.
Urmărește
447 afișări
CRONOLOGIE: Alipirea Crimeei la Rusia, o operaţiune care a durat două săptămâni (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
27 februarie
În zori, comandouri ale armatei ruse preiau controlul Parlamentului Crimeei la Simferopol.
Deputaţii aleg cu uşile închise noile autorităţi, proruse, şi anunţă organizarea unui referendum, la 25 mai pentru o mai mare autonomie a Crimeei în cadrul Ucrainei.
Noile autorităţi afirmă că au votat 61 dintre cei 64 de deputaţi prezenţi, din totalul de 100 câţi sunt în Parlament. Informaţia nu poate fi verificată, comandourile ruseşti interzicând intrarea în Parlament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Populată în majoritate de rusofoni, Crimeea dispune în Ucraina de un statut de "regiune autonomă" din 1992. Ea a făcut parte din Rusia în perioada sovietică, înainte ca Nikita Hruşciov, el însuşi ucrainean, să o cedeze în 1954 Ucrainei.
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Crimeea, chemată să aleagă duminică între o "Rusie protectoare" şi o "Ucraină fascistă"
1 martie
În timp ce comandourile ruseşti au luat poziţii în jurul instituţiilor locale şi aeroporturilor din Simferopol (capitala) şi Sevastopol (unde îşi are sediul Flota Rusă la Marea Neagră), noile autorităţi din Crimeea avansează pentru 30 mai data referendumului.
6 martie
Parlamentul local îi cere lui Vladimir Putin alipirea Crimeei la Rusia. Data referendumului este fixată în cele din urmă la 16 martie. Alegătorii vor trebui să aleagă între alipirea la Rusia sau o "autonomie net consolidată în cadrul Ucrainei".
Această a doua opţiune pare pur teoretică, având în vedere măsurile luate în aceeaşi zi de autorităţile locale: crearea unui Minister al Apărării şi a unor servicii secrete proprii Crimeei, avertizând forţele ucrainene staţionate în Crimeea că sunt de acum considerate "forţe de ocupaţie" şi vor fi tratate ca atare.
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Crimeea, chemată să aleagă duminică între o "Rusie protectoare" şi o "Ucraină fascistă"
7 martie
Parlamentul rus asigură că va susţine "alegerea istorică" a Crimeei. "Dacă poporul Crimeei îşi exprimă voinţa pentru o alipire la Rusia noi vom susţine această decizie", declară Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei şi al treilea om în stat.
11 martie
Parlamentul Crimeei declară independenţa acestei regiuni pentru a permite integrarea sa în Federaţia Rusă.
16 martie
Crimeea se pronunţă prin referendum în privinţa alipirii sale la Rusia. Rezultatul votului nu lasă loc de îndoială.
Vladimir Putin va avea, în acest caz, două opţiuni: alipirea rapidă a Crimeei la Federaţia Rusă sau menţinerea ei ca o carte de rezervă pentru eventuale negocieri cu occidentalii şi chiar cu noua putere ucraineană pe care nu o recunoaşte în prezent.
Indiferent de situaţie, Crimeea se află deja de facto sub controlul Rusiei, iar o revenire a ei sub autoritatea Ucrainei pare în acest moment extrem de improbabilă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe