După înlăturarea de la putere a fostului preşedinte, armata a preluat puterea pentru a asigura tranziţia către un regim democrat, însă protestele au continuat, manifestanţii cerând accelerarea reformelor.
Prezentăm în continuare o cronologie a principalelor evenimente petrecute în Egipt după mişcarea de contestare populară, a cărei reprimare s-a soldat cu cel puţin 850 de victime.
FEBRUARIE 2011
– 11 februarie: Preşedintele Mubarak demisionează şi predă puterea Consiliului Suprem al Forţelor Armate, condus de mareşalul Hussein Tantaoui. Partidul său anunţă că acesta se află la Sharm el-Sheikh.
– 12 februarie: Armata promite o „tranziţie paşnică” spre „o putere civilă aleasă”, după care suspendă Constituţia şi dizolvă Parlamentul.
– 21 februarie: Blocarea averilor lui Mubarak şi ale familiei sale.
MARTIE
– 3 martie: Essam Sharaf este numit premier.
– 15 martie: Ministerul de Interne anunţă desfiinţarea Securităţii de Stat şi promite înlocuirea acesteia cu un organism care să manifeste mai mult respect faţă de drepturile cetăţenilor.
– 19 martie: Referendum asupra Constituţiei: 77,2 la sută dintre cetăţeni votează „da”.
– 21 martie: UE blochează averile lui Mubarak şi a 18 apropiaţi ai acestuia.
– 28 martie: Armata promulgă o versiune amendată a legii partidelor, facilitând formarea acestora, dar interzicând, în continuare, constituirea de formaţiuni politice pe baze religioase.
APRILIE
– 8 aprilie: O persoană este ucisă la Cairo, în timpul dispersării unei manifestaţii la care participau câteva zeci de mii de persoane.
– 13 aprilie: Hosni Mubarak este plasat în detenţie preventivă, într-un spital din Sharm el-Sheikh, unde a fost internat în urma unei crize cardiace.
– 16 aprilie: Partidul Naţional Democrat (PND), aflat la putere în regimul Mubarak, este dizolvat.
MAI
– 7 mai: Confruntări între musulmani şi creştini, într-un cartier din Cairo, soldate cu 15 morţi şi peste 200 de răniţi.
– 17 mai: Soţia fostului preşedinte, Suzanne, este eliberată, după ce predă averea statului.
IUNIE
– 1 iunie: Procesul lui Hosni Mubarak şi al celor doi fii ai săi, pentru uciderea manifestanţilor şi corupţie, este stabilit la 3 august. Potrivit avocatului său, fostul preşedinte suferă de un cancer la stomac.
– 6 iunie: Partidul Libertăţii şi Justiţiei, provenit din influenta mişcare Fraţii Musulmani, este legalizat.
-21 iunie: Fraţii Musulmani se angajează într-o strategie de alianţe cu alte partide, inclusiv liberale şi de stânga.
– 28 iunie: Anunţarea dizolvării Consiliilor Municipale alese în regimul Mubarak.
– 28-29 iunie: Confruntări violente între poliţişti şi manifestanţi, la Cairo, în urma cărora sunt rănite 1.036 de persoane.
IULIE
– 13 iulie: Anunţarea concedierii a câteva sute de angajaţi din cadrul poliţiei. Amânarea cu o lună sau două a alegerilor legislative din septembrie.
– 16 iulie: Armata promite limitarea proceselor în tribunale militare.
– 19 iulie: Agenţia oficială Mena anunţă că Mubarak îşi pierde, uneori, cunoştinţa.
– 21 iulie: Remaniere a Guvernului condus de Essam Sharaf, dar care nu detensionează situaţia, o parte a miniştrilor din noul Cabinet servind şi în timpul lui Mubarak.
– 23 iulie: Peste 200 de răniţi în confruntări, la Cairo, între manifestanţi şi susţinători ai militarilor.
– 25 iulie: Justiţia îl pune sub acuzare pe fostul premier Ahmad Nazif.
– 27 iulie: Mubarak refuză să mănânce şi este „extrem de slăbit”.
– 28 iulie: Hosni Mubarak va fi judecat la Cairo, anunţă Mena. Ministrul Sănătăţii, Amr Hilmi, anunţă că starea de sănătate a fostului preşedinte este „bună” şi că poate fi transferat, pentru procesul său.
– 29 iulie: Manifestaţie gigantică la Cairo, în principal la apelul islamiştilor. Patru morţi, în violenţe înregistrate la El-Arich (Sinai).
– 31 iulie: Activiştii aflaţi în tabăra Piaţa Tahrir îşi suspendă protestele pe timpul Ramadanului.