CRONOLOGIE: Cinci luni de revoltă prorusă în estul Ucrainei

Confruntările între insurgenţi proruşi şi militari ucraineni s-au soldat în decursul a cinci luni cu peste 2.200 de morţi (civili şi combatanţi) în regiunile separatiste din estul Ucrainei, potrivit ONU, relatează AFP, care prezintă datele-cheie ale revoltelor din Ucraina

Urmărește
583 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Cinci luni de revoltă prorusă în estul Ucrainei

CRONOLOGIE: Cinci luni de revoltă prorusă în estul Ucrainei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

APRILIE 2014

- 6 aprilie: La două săptămâni după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, manifestanţii proruşi ocupă instituţii oficiale la Harkov, Doneţk şi Lugansk, principalele oraşe din est, situate la graniţa cu Rusia.

- 7 aprilie: Insurgenţii proclamă "Republica Doneţk". Kievul acuză Moscova că urmăreşte invadarea Ucrainei, cu scopul de a "dezintegra" ţara.

- 13 aprilie: Kievul lansează o "operaţiune antiteroristă" în est.

- 17 aprilie: Acord la Geneva între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi UE în legătură cu detensionarea crizei, respins de separatişti

- 25 aprilie: Şapte observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) sunt reţinuţi la Slaviansk de insurgenţi şi eliberaţi la 3 mai.

MAI

- 2 mai: Cele mai grave violenţe de la schimbarea puterii la Kiev, peste 50 de morţi, dintre care 42 la Odesa (în sud) şi 10 la Slaviansk

- 9 mai: Prima vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Crimeea, peste 20 de morţi în luptele de la Mariupol, în sud-est, potrivit Kievului

- 11 mai: Susţinere masivă a locuitorilor din regiunile Doneţk şi Lugansk la referendumul privind independenţa, considerat "ilegal" de Kiev şi occidentali

- 19 mai: Vladimir Putin ordonă retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina şi cere Kievului să-şi retragă forţele din est. "Nicio dovadă" privind retragerea forţelor ruse, anunţă NATO. Un soldat ucrainean este ucis în apropiere de Slaviansk.

- 22 mai: Cel puţin 18 soldaţi sunt ucişi în două atacuri separate, la Volnovaka (în regiunea Doneţk) şi la Rubijn (în regiunea Lugansk), cele mai grele pierderi militare suferite de Kiev de la începutul operaţiunii în est.

- 23 mai: Cel puţin cinci combatanţi, patru separatişti proruşi şi un voluntar dintr-un "batalion" de susţinere a armatei ucrainene, sunt ucişi în luptele din apropiere de Karlivka, la nord-est de Doneţk.

- 25 mai: Alegerile prezidenţiale din Ucraina sunt câştigate de prooccidentalul Petro Poroşenko (cu 54,7 la sută din voturi). Majoritatea secţiilor de vot rămân închise în estul ţării.

- 26 mai: Începutul unei "operaţiuni antiteroriste" a armatei împotriva insurgenţilor proruşi.

- 28 mai: Poroşenko promite să pună capă "terorii" separatiste din estul Ucrainei.

- 29 mai: Insurgenţii doboară un elicopter al armatei ucrainene, la Slaviansk, provocând moartea a 14 militari.

IUNIE

- 14 iunie: Un avion de transport militar ucrainean este doborât de separatişti, incident soldat cu 49 de morţi.

- 16 iunie: Rusia întrerupe livrările de gază către Ucraina.

- 20 iunie: Poroşenko anunţă încetarea focului în estul ţării, timp de şapte zile, în cadrul unui plan de pace care include descentralizarea puterii.

- 24 iunie: Insurgenţii proruşi omoară nouă militari prin distrugerea unui elicopter la Slaviansk.

- 26 iunie: Patru observatori ai OSCE, răpiţi pe 26 mai, au fost eliberaţi de către separatişti. Alţi patru observatori au fost eliberaţi pe 28 iunie.

- 27 iunie: Ucraina semnează la Bruxelles un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, suscitând o reacţie dură din partea Rusiei.

- 28 iunie: Poroşenko prelungeşte cu 72 de ore armistiţiul privind încetarea focului în estul ţării.

IULIE

- 1 iulie: Kievul anunţă că nu va mai prelungi armistiţiul şi reia operaţiunile militare împotriva insurgenţilor proruşi din estul ţării. Preşedintele rus, Vladimir Putin a declarat că Poroşenko va purta "întreaga responsabilitate" pentru războiul din estul Ucrainei.

- 5-6 iulie: Rebelii abandonează oraşul Slaviansk.

- 17 iulie: Distrugerea în zbor a unui avion Boeing al companiei Malaysia Airlines, care s-a prăbuşit cu 298 de persoane la bord, într-o zonă controlată de separatişti.

- 21 iulie: Kievul desfăşoară o ofensivă în zona aeroportului de la Doneţk şi în regiunea Lugansk.

- 29 iulie: Statele Unite anunţă că au adoptat noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, acuzată că destabilizează Ucraina.

AUGUST

- 5 august: Petro Poroşenko apreciază că forţele ucrainene au luat sub control trei pătrimi din teritoriul insurgenţilor.

- 7 august: Rusia decretează "interdicţie totală" pentru majoritatea importurilor de produse alimentare provenite din Europa şi Statele Unite, ca răspuns la sancţiunile occidentale.

- 15 august: Kievul susţine că a distrus parţial un convoi de blindate ruseşti care intrase pe teritoriul Ucrainei.

- 18 august: Autorităţile de la Kiev afirmă că separatiştii au atacat un convoi de refugiaţi, provocând moartea a 17 persoane.

- 21 august: Kievul anunţă că "o mare bătălie" este în curs la Lugansk.

- 22 august: Ucraina denunţă o "invazie directă" a Rusiei, după sosirea unui convoi "umanitar" rus la Lugansk.

- 25 august: Unsurgenţii anunţă o contraofensivă în sud-estul Ucrainei. Armata ucraineană afirmă că a oprit o coloană de vehicule blindate venită din Rusia, în apropiere de oraşul Novoazovsk, în sudul regiunii Doneţk. Kievul anunţă capturarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul său.

- 26 august: Negocieri la Minsk între preşedinţii Poroşenko şi Putin, fără rezultate concrete.

- 27 august: Rebelii proruşi ocupă mai mult teritoriu şi controlează drumurile între Doneţk şi Novoazovsk. Ucraina cere ajutorul NATO.

- 28 august: Kievul anunţă că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici