CRONOLOGIE: Conflictul dintre Georgia şi Osetia de Sud

Trupele georgiene au declanşat, vineri dimineaţă, o ofensivă militară împotriva forţelor separatiste din regiunea Osetia de Sud, relatează Reuters, care prezintă o cronologie a conflictului dintre cele două părţi.

Urmărește
1317 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Conflictul dintre Georgia şi Osetia de Sud

CRONOLOGIE: Conflictul dintre Georgia şi Osetia de Sud (Imagine?: Mediafax Foto/AFP)

Noiembrie 1989 - Osetia de Sud îşi proclamă autonomia faţă de Republica Sovietică Socialistă Georgiană, declanşând un conflict armat extins pe o perioadă de trei luni.

Decembrie 1990 - Georgia şi Osetia de Sud au declanşat un nou conflict armat care durează până în 1992.

Iunie 1992 - Liderii ruşi, georgieni şi oseţi se întâlnesc la Soci pentru a semna un armistiţiu şi a conveni asupra înfiinţării unei forţe tripartite de menţinere a păcii în componenţa căreia să intre 1.500 de militari.

Noiembrie 1993 - Osetia de Sud redactează propria Constituţie.

Noiembrie 1996 - Osetia de Sud îşi alege primul preşedinte.

Decembrie 2000 - Rusia şi Georgia semnează un acord interguvernamental pentru restabilirea economiei în zona de conflict.

Decembrie 2001 - Osetia de Sud îl desemnează pe Eduard Kokoiti drept preşedinte al republicii, în 2002 acesta cere Moscovei să îi recunoască independenţa şi să accepte integrarea sa în teritoriul rus.

Ianuarie 2005 - Rusia aprobă planul Georgiei de acordare a unui statut de autonomie extinsă Osetiei de Sud în schimbul renunţării la ambiţiile de dobândire a independenţei.

Noiembrie 2006 - Populaţia Osetiei de Sud susţine în cadrul unui referendum decizia de separare a teritoriului de Georgia. Premierul georgian declară că acest demers face parte din planul Rusiei de provocare a unui conflict armat.

Aprilie 2007 - Parlamentul georgian aprobă o lege privind înfiinţarea unei administraţii temporare în Osetia de Sud, intensificând tensiunile în relaţiile cu Rusia.

Iunie 2007 - Separatiştii oseţi susţin că Georgia a atacat Ţhinvali prin tiruri de mortieră şi focuri trase de lunetişti, acuzaţii respinse de Tbilisi.

Octombrie 2007 - Negocierile dintre Georgia şi Osetia de Sud, mediate de OSCE, eşuează.

Martie 2008 - Osetia de Sud cere comunităţii internaţionale să recunoască independenţa sa, după secesiunea Kosovo de Serbia.

Martie 2008 - Eforturile Georgiei de aderare la NATO, deşi lipsite de succes, determină Parlamentul de la Moscova să ceară Kremlinului să recunoască independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei.

Aprilie 2008 - Osetia de Sud respinge o propunere georgiană de împărţire a puterii şi insistă asupra obţinerii independenţei.

August 2008 - Au loc lupte între trupele georgiene şi forţele separatiste osete. Georgia anunţă că armata sa a eliberat o mare parte a capitalei osete, Ţhinvali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici