- Home
- Externe
- CAIRO, (06.12.2012, 13:04)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Criza politică din Egipt, declanşată de decretul prezidenţial din 22 noiembrie
Egiptul traversează o profundă criză politică ce divizează ţara de la decretul din 22 noiembrie prin care Mohamed Morsi, primul preşedinte islamist al ţării, şi-a extins în mod considerabil competenţele, relatează AFP, care prezintă o cronologie a acestei perioade.
Urmărește
388 afișări
CRONOLOGIE: Criza politică din Egipt, declanşată de decretul prezidenţial din 22 noiembrie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Aceasta este criza politică cea mai gravă din Egipt de la alegerea, în iunie, a lui Morsi, provenit din rândul Fraţilor Musulmani. Diviziunile sunt din ce în ce mai profunde între mişcarea islamistă şi grupările laice, de stânga şi creştine.
NOIEMBRIE
-
22 noiembrie: Morsi îşi plasează deciziile, prin decret, la adăpost de orice recurs în justiţie şi decide că nicio instanţă judiciară nu poate dizolva comisia constituantă, o instanţă vizată de numeroase critici din partea liberalilor şi laicilor care o acuză că este dominată de islamişti. La 23 noiembrie, opozanţii încep un protest în piaţa Tahrir din Cairo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
-
-
27 noiembrie: Zeci de mii de egipteni se reunesc în Piaţa Tahrir împotriva preşedintelui. Noi ciocniri au loc în apropierea palatului între tineri şi scutieri. Numeroase manifestaţii, însoţite adeseori de violenţe, s-au soldat în total cu trei morţi şi câteva sute de răniţi.
-
30 noiembrie: După mai multe luni de blocaj, proiectul de Constituţie este adoptat în câteva ore de comisia constituantă, boicotată de opoziţia liberală şi laică, precum şi de Biserica Coptă. Opozantul Mohamed ElBaradei denunţă "o lovitură de stat împotriva democraţiei". Zeci de mii de egipteni manifestează la Cairo împotriva prerogativelor extinse ale preşedintelui şi împotriva proiectului de Constituţie, acuzat că aduce atingere libertăţii religioase şi de expresie.
DECEMBRIE
-
1 decembrie: Sute de mii de islamişti manifestează pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Morsi, care le cere egiptenilor să se pronunţe prin referendum la 15 decembrie asupra proiectului noii Constituţii.
-
2 decembrie: Înalta Curte Constituţională se alătură Curţii de Casaţie şi altor tribunale într-o grevă pe termen nelimitat pentru a denunţa "presiunile" exercitate de tabăra preşedintelui. Clubul judecătorilor, un sindicat profesional reprezentând magistraţi din întreaga ţară, anunţă că magistraţii nu vor superviza referendumul.
-
3 decembrie: Consiliul Superior al Justiţiei, instanţă care se ocupă de afaceri administrative ale magistraturii, este de acord să delege judecători şi membri ai Parchetului general pentru a superviza referendumul.
-
4 decembrie: Zeci de mii de opozanţi ai lui Morsi încercuiesc palatul prezidenţial din Cairo pentru a cere retragerea decretului. Manifestanţii, între care numeroşi membri ai opoziţiei laice şi de stânga, s-au putut apropia de palatul situat la Heliopolis, la periferia capitalei, după ce au rupt sârma ghimpată instalată la câteva sute de metri depărtare. Washingtonul cere opoziţiei să "manifesteze paşnic".
-
5 decembrie: Sute de manifestanţi îşi petrec noaptea în faţa palatului prezidenţial. Alte câteva sute se află în piaţa Tahrir, în zeci de corturi. Opozanţii lui Morsi cer organizarea unei manifestaţii în faţa palatului prezidenţial, unde Fraţii Musulmani organizează o reuniune de susţinere a şefului statului.
-
6 decembrie: Cinci manifestanţi au murit în confruntările dintre opozanţii şi susţinătorii preşedintelui egiptean Mohamed Morsi din apropierea palatului prezidenţial din Cairo, în noaptea de miercuri spre joi. Armata egipteană mobilizează mai multe tancuri în faţa palatului prezidenţial.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe