- Home
- Externe
- MOSCOVA, (04.12.2014, 15:08)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Douăzeci de ani de discursuri prezidenţiale în Adunarea Federală a Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a susţinut joi cel de-al 11-lea discurs al său în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, o tradiţie începută de Boris Elţîn în urmă cu 20 de ani şi respectată cu stricteţe de succesorii săi, relatează Sputnik, în pagina electronică.
Urmărește
588 afișări
Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
- 1994 -
Tradiţia discursurilor în Adunarea Federală a fost începută de preşedintele Boris Elţîn la 24 februarie 1994. Tema centrală a discursului său, intitulat "Despre consolidarea statului rus", a fost construirea statului de drept, respectarea Constituţiei şi legilor, protejarea drepturilor cetăţenilor într-o societate democratică, integritatea statului şi politica regională, precum şi reformele de piaţă. Una dintre ideile centrale ale discursului a fost că Rusia nu îşi permite nici să se întoarcă la economia planificată din epoca sovietică, nici să continue "terapia de şoc" asupra economiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
- 1995 -
La 16 februarie 1995, Elţîn a susţinut cel de-al doilea discurs intitulat "Despre eficienţa puterii statului în Rusia", care s-a concentrat asupra suveranităţii, independenţei, integrităţii şi potenţialului economic al Rusiei, precum şi asupra dreptului statului de a folosi forţa în criza din Cecenia, priorităţile politicii externe, sprijinirea ştiinţei, culturii şi educaţiei.
- 1996 -
La 23 februarie 1996, în discursul său anual intitulat "Răspunzător de Rusia", Elţîn a discutat despre dezvoltarea ţării şi a societăţii ruseşti. El a subliniat că după patru ani de reforme, "dezintegrarea Rusiei a fost împiedicată şi spectrul războiului civil a fost îndepărtat".
- 1997 -
În 1997, Elţîn s-a adresat Adunării Federale la 6 martie, într-un discurs intitulat "Ordine în Guvern, ordine în ţară", cerând consolidarea ordinii în guvern şi în ţară nu în baza dictaturii, ci a statului de drept. Preşedintele a recunoscut că liderii ţării au făcut greşeli în gestionarea crizei din Cecenia, care s-au soldat cu victime şi prejudicii economice semnificative. El a reiterat dezaprobarea faţă de planurile NATO de extindere în est şi a declarat că Europa intră în "vremuri critice". Preşedintele a subliniat prioritatea unei reforme militare.
- 1998 -
În discursul său din 17 februarie 1998, preşedintele Elţîn a vorbit despre "Ascensiunea Rusiei prin eforturi concertate", mesajul său central fiind nevoia de revitalizare a Rusiei prin eforturi comune în regiune. Preşedintele a acordat o atenţie considerabilă problemelor economice ale ţării, dar şi problemelor sociale, precum sănătatea, starea fizică şi morală a tineretului rus, cultura şi nevoile forţelor armate.
- 1999 -
Discursul anual al lui Elţîn în faţa Adunării Federale din 30 martie 1999 a fost intitulat "Rusia între două epoci". Pentru prima dată, liderul rus nu şi-a început discursul cu probleme interne, ci cu situaţia din Iugoslavia, menţionând că discursul său are loc într-un "moment dramatic", în timp ce NATO desfăşoară raiduri aeriene în Iugoslavia. Principala temă a discursului prezidenţial a fost situaţia curentă din ţară şi concepţia sa pentru dezvoltare.
- 2000 -
Tradiţia discursurilor în Parlament a fost continuată în 2000 de noul preşedinte, Vladimir Putin. El s-a adresat Adunării Federale la 8 iulie, într-un discurs intitulat "Starea Rusiei: Calea către un stat eficient" şi care s-a concentrat pe nevoia de a transforma Rusia într-un stat puternic. El a enumerat principalele ameninţări la adresa societăţii ruse: îmbătrânirea populaţiei, decăderea fizică şi spirituală a naţiunii, problemele economice, inclusiv diferenţa mare dintre Rusia şi economiile occidentale, ameninţările la adresa federalismului rusesc, separatismul regional, guvernarea locală precară, absenţa unei conduceri unificate a ţării şi lipsa interacţiunii cu diverse elemente.
- 2001 -
La 3 aprilie 2001, Putin a susţinut cel de-al doilea discurs, care s-a concentrat pe problemele socio-economice şi a definit priorităţile statului pentru anul următor. Putin a subliniat nevoia reinstaurării unui sistem de guvernare cu o diviziune clară a puterilor între guvernele federal şi regional şi o reducere graduală a intruziunii statului în viaţa cetăţenilor.
- 2002 -
La 18 aprilie 2002, tema centrală a discursului lui Putin a fost intensificarea competitivităţii globale a Rusiei. El a vorbit despre problemele economice şi sociale şi a criticat aspru Guvernul pentru nivelul redus al creşterii economice. El a vorbit şi despre nevoia de continuare a reformelor militare şi tranziţia către o armată de profesionişti, încheierea fazei militare a operaţiunii din Cecenia, continuarea reformelor administrative şi eradicarea sărăciei în ţară.
- 2003 -
În anul următor, discursul a avut loc la 16 mai, iar noua prioritate a ţării fixată de preşedintele Putin a fost ca Rusia să îşi asigure locul printre puterile mondiale în viitorul apropiat. El a fixat ca obiectiv dublarea PIB-ului ţării în următorii zece ani şi transformarea rublei într-o monedă total convertibilă. Putin a promis finalizarea procesului de stabilizare politică a Ceceniei.
- 2004 -
La 26 mai 2004, Putin s-a adresat pentru a cincea oară Adunării Federale şi a identificat ca priorităţi locuinţe pe care cetăţenii să şi le poată permite, modernizarea sistemului medical al ţării şi îmbunătăţirea educaţiei publice.
- 2005 -
La 25 aprilie 2005, discursul anual al lui Vladimir Putin s-a referit la o serie de probleme precum oficialii corupţi, puterile agenţiilor fiscale, creşterea salariilor din sectorul public şi creşterea investiţiilor în economia rusă. Preşedintele a fixat ca principal scop al ţării construirea unui stat eficient în cadrul graniţelor existente şi consolidarea Federaţiei Ruse.
- 2006 -
La 10 mai 2006 au fost invitaţi pentru prima dată la discurs oficiali din cadrul Camerei Civice Ruse. Preşedintele a afirmat că demografia este problema cea mai urgentă şi a propus reducerea mortalităţii, îmbunătăţirea politicii privind imigraţia şi creşterea ratei natalităţii. Printre priorităţile naţionale privind securitatea, preşedintele s-a referit la pregătirea Rusiei pentru a contracara ameninţările externe şi terorismul, consolidarea neproliferării nucleare şi intrarea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului.
- 2007 -
Discursul din 26 aprilie 2007 al lui Putin a fost consacrat planului său de modernizare a Rusiei. El a fixat ca priorităţi naţionale creşterea prosperităţii şi reforma pensiilor. Discursul s-a referit şi la unitatea culturală şi spirituală a cetăţenilor ruşi, la patriotism şi loialitate pentru Mama Rusie. În domeniul politicii externe, el a anunţat suspendarea implementării Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (Tratatul CFE). Putin a atribuit decizia faptului că ţările NATO nu au ratificat tratatul adoptat în 1999.
- 2008 -
La 5 noiembrie 2008, noul preşedinte al ţării, Dmitri Medvedev, s-a adresat Adunării Federale concentrându-se asupra problemelor de apărare şi securitate, a măsurilor anticriză şi combaterea corupţiei. Medvedev a propus extinderea mandatelor prezidenţial şi parlamentar de la patru la şase şi, respectiv, cinci ani. Preşedintele a propus, de asemenea, mai multe măsuri privind sistemul electoral.
- 2009 -
La 12 noiembrie 2009, Medvedev şi-a dedicat cea mai mare parte a discursului problemelor economice, respectiv reformelor structurale care nu mai trebuie amânate. El a ridicat şi o serie de probleme legate de sistemul judiciar al ţării şi a acordat o atenţie deosebită luptei împotriva corupţiei. Acest discurs a diferit de toate celelalte de până atunci, Medvedev implicând pentru prima dată publicul în discuţii.
- 2010 -
La 30 noiembrie 2010, Medvedev a folosit discursul său anual pentru a vorbi despre problemele din societatea rusă, fixând ca prioritate continuarea modernizării statului.
- 2011 -
Cel de-al patrulea discurs al lui Dmitri Medvedev în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului rus a avut loc la 22 decembrie 2011, preşedintele vorbind despre reformarea sistemului politic. Una dintre principalele sale priorităţi a fost alegerea directă a guvernatorilor regiunilor. Preşedintele a făcut o serie de propuneri şi în ceea ce priveşte alegerile parlamentare, prin introducerea reprezentării proporţionale în 225 districte, şi înregistrarea candidaţilor la preşedinţie. Medvedev a sugerat, de asemenea, crearea unei televiziuni publice în Rusia.
- 2012 -
La 12 decembrie 2012, după revenirea sa la Kremlin, Vladimir Putin s-a adresat Adunării Federale pentru a noua oară, vorbind despre perspectivele de dezvoltare pe termen lung ale ţării. Putin a acordat o atenţie deosebită şi educaţiei, salariilor din sectorul public şi provocărilor cu care Rusia se confruntă în ceea ce priveşte demografia. El a declarat că o familie cu trei copii ar trebui să devină o regulă în Rusia.
- 2013 -
La 12 decembrie 2013, discursul lui Putin a coincis cu aniversarea a 20 de ani de la Constituţia Federaţiei Ruse. Preşedintele a subliniat priorităţile politicii interne şi externe a ţării şi a reafirmat politica guvernamentală de "de-offshore-izare" a economiei naţionale.
- 2014 -
Discursul din acest an al preşedintelui Putin a avut loc la 4 decembrie şi s-a concentrat pe problemele economice şi de securitate cu care se confruntă Rusia, supusă unor sancţiuni occidentale din cauza crizei din Ucraina. Preşedintele a propus o amnistie totală pentru repatrierea capitalurilor în Rusia şi a reafirmat hotărârea Moscovei de a rămâne un actor important pe scena internaţională.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește și: Statele NATO nu sunt pregătite să colaboreze "pe picior de egalitate" cu Rusia, consideră Moscova
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe