CRONOLOGIE: Egiptul, de la înlăturarea lui Hosni Mubarak şi până în prezent

Egiptul, care de trei ani se confruntă cu diverse crize, speră într-o stabilitate după alegerile prezidenţiale de luni şi marţi, la care marele favorit este fostul şef al armatei Abdel Fattah el-Sisi.

Urmărește
244 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Egiptul, de la înlăturarea lui Hosni Mubarak şi până în prezent

CRONOLOGIE: Egiptul, de la înlăturarea lui Hosni Mubarak şi până în prezent (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

- 2011 -

- 25 ianuarie: Începutul, în Piaţa Tahrir, a celor 18 zile de manifestaţii masive împotriva lui Hosni Mubarak, aflat la putere de 30 de ani (cel puţin 850 de morţi).

- 11 februarie: Mubarak demisionează şi predă puterea armatei, care suspendă Constituţia, dizolvă Parlamentul şi promite o "tranziţie paşnică" spre "o putere civilă aleasă".

- 28 noiembrie: Încep alegerile legislative, câştigate în ianuarie de islamişti, în special de Fraţii Musulmani, mişcare interzisă până atunci în Egipt.

- 2012 -

- 15 iunie: Dizolvarea Adunării, invalidată de justiţie.

- 24 iunie: Mohamed Morsi, candidatul Fraţilor Musulmani, câştigă alegerile prezidenţiale. El este primul preşedinte egiptean civil, islamist şi ales democratic.

- 12 august: Morsi îndepărtează armata, încearcă apoi să-şi consolideze atribuţiile dar provoacă o criză politică dublată de confruntări.

- 22 decembrie: Un referendum aprobă o nouă Constituţie apărată de islamişti pe fondul unor manifestaţii rivale sângeroase.

- 2013 -

- 24 ianuarie: Noi valuri de violenţe, soldate cu aproape 60 de morţi într-o săptămână.

- 29 ianuarie: Avertismentul armatei prin vocea generalului Abdel Fattah el-Sisi, ministru al Apărării, împotriva "continuării conflictului între forţele politice".

- 30 iunie: Milioane de manifestanţi cer plecarea lui Morsi.

- 3 iulie: Armata îl destituie şi în arestează pe Morsi, care denunţă o lovitură de stat. Sisi anunţă nominalizarea preşedintelui Consiliului Constituţional Adly Mansour ca preşedinte interimar, Constituţia este suspendată.

- 14 august: Aproximativ 700 de susţinători ai lui Morsi sunt ucişi la Cairo, nucleul unei reprimări implacabile care se va solda cu cel puţin 1.400 de morţi şi 15.000 de arestări, dintre care aproape toţi membrii marcanţi ai Fraţilor Musulmani.

- 21 august: Eliberarea condiţionată a lui Mubarak, după 28 de luni de detenţie.

- 23 septembrie: Interzicerea Fraţilor Musulmani, declaraţi "organizaţie teroristă" la 25 decembrie. Atentatele se multiplică împotriva forţelor de ordine.

- 24 noiembrie: O lege restrânge dreptul de a manifesta, reprimarea se extinde la mişcările tinerilor, vârful de lance al revoltei din 2011, dintre care cea mai importantă (Mişcarea 6 aprilie) este interzisă după cinci luni.

- 2014 -

- 15 ianuarie: O nouă Constituţie ce consolidează influenţa armatei în viaţa publică este aprobată prin referendum.

- 25 ianuarie: Se împlinesc trei ani de la revoltă, Sisi este aclamat în emblematica Piaţă Tahrir. Ciocniri între forţele de ordine şi cei care se opun armatei, soldate cu 49 de morţi.

- 16 februarie: Patru morţi într-un atentat împotriva unui autocar cu turişti sud-coreeni la Taba (Sinai), primul împotriva străinilor de la destituirea lui Morsi.

- 25 februarie: Ibrahim Mahlab, un oficial al partidului lui Mubarak, este numit premier.

- 24 martie: 529 de susţinători ai lui Morsi sunt condamnaţi la moarte (492 îşi vor vedea pedeapsa comutată în închisoare pe viaţă), apoi, după o lună, alţi 683, între care Ghidul Fraţilor Musulmani Mohamed Badie. Lumea se indignează.

- 26 martie: Sisi, ale cărui protrete sunt etalate peste tot, îşi oficializează candidatura la prezidenţiale. Hamdeen Sabbahi (stânga) va fi unicul său rival.

- 3 mai: Deschiderea campaniei electorale pe fondul unor violenţe sângeroase.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici