CRONOLOGIE: Evenimente-cheie de la mişcarea de contestare din Ucraina la referendumul din Crimeea

Ucraina se confruntă cu o criză fără precedent, de la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice în 1991, după o mişcare de contestare proeuropeană, urmată de schimbarea puterii şi un referendum, duminică, privind anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia, relatează AFP, care prezintă principalele evenimente.

Urmărește
484 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Evenimente-cheie de la mişcarea de contestare din Ucraina la referendumul din Crimeea

CRONOLOGIE: Evenimente-cheie de la mişcarea de contestare din Ucraina la referendumul din Crimeea

NOIEMBRIE 2013

- 21-24: Guvernul suspendă în mod brusc negocierile asupra unui acord de asociere cu UE şi relansează relaţiile economice cu Moscova, declanşând manifestaţii din partea opoziţiei proeuropene, la Kiev.

IANUARIE 2014

- 19-22: aproximativ 200.000 de opozanţi se adună în Piaţa Independenţei (Maidan), la Kiev, după adoptarea unei legi care înăspreşte sancţiunile aplicate manifestanţilor (abrogată pe 28). O ofensivă a forţelor de ordine antirevoltă se transformă într-o adevărată luptă de gherilă urbană. La sfârşitul lui ianuarie sunt număraţi patru morţi şi peste 500 de răniţi.

FEBRUARIE

- 18-20: violenţele se intensifică la Kiev, unde forţele de ordine iau Maidanul cu asalt. Sunt omorâte cel puţin 83 de persoane. În total, în mişcarea de contestare sunt ucise aproximativ 100 de persoane.

- 22: Parlamentul îl destituie pe Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte şi anunţă alegeri prezidenţiale anticipate pe 25 mai. Fostul premier Iulia Timoşenko este eliberată din închisoare.

- 23: preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov este ales preşedinte interimar. Moscova contestă legitimitatea noii puteri.

- 26: confruntări între pro- şi antiruşi au loc la Simferopol, capitala Crimeei, o republică autonomă şi rusofonă, în sudul Ucrainei. Pe 27, Parlamentul din Crimeea, ocupat de un comando prorus, alege un nou Guvern local prorus şi adoptă o hotărâre privind organizarea unui referendum pentru extinderea autonomiei.

De atunci, puterea de la Simferopol este susţinută de mii de militari ruşi care pătrund pe teritoriul Crimeei şi preiau controlul asupra unor clădiri publice şi încercuiesc baze militare ucrainene.

MARTIE

- 4: preşedintele rus Vladimir Putin neagă orice implicare rusă. El consideră că "nu este necesară, pentru moment", o intervenţie militară, dar Moscova îşi rezervă dreptul să recurgă la "toate mijloacele" pentru a-şi proteja cetăţenii.

- 6: Parlamentul din Crimeea îi cere lui Putin alipirea peninsulei la Rusia şi anunţă un referendum în acest sens pe 16 martie.

Washingtonul şi UE adoptă sancţiuni economice şi diplomatice vizând Rusia.

- 11: Parlamentul regional din Crimeea adoptă o "declaraţie de independenţă".

- 15: Guvernul ucrainean acuză armata rusă că a invadat sud-estul ţării.

- 16: referendum asupra alipirii Crimeei la Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici